Σημαντικό όφελος μπορούν να επιτύχουν τα νοικοκυριά από την καλύτερη διαχείριση των πιστωτικών τους καρτών και των καταναλωτικών τους δανείων. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι πάντοτε περισσότερο «ευπρόσδεκτοι» από το τραπεζικό σύστημα λόγω της μονιμότητας στην εργασία τους, μπορούν με εύκολους τρόπους να αναπληρώσουν μέρος των χαμένων αποδοχών τους από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού τους. Ανάλογες δυνατότητες αύξησης του πραγματικού τους εισοδήματος έχουν τόσο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλοπληρωτές, διαθέτουν επαρκή εισοδήματα, δεν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους και δεν είναι υπερδανεισμένοι.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις στα καταστήματα του δικτύου των τραπεζών από πελάτες που θέλουν να μειώσουν τις μηνιαίες τους δόσεις» αναφέρει ο κ. Λ. Κασούμης, διευθυντής καταναλωτικής πίστης της Αlpha Βank. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στις περισσότερες περιπτώσεις, από την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και τη συγκέντρωση όλων των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε ένα προϊόνεπιτυγχάνεται η ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού».
Είναι μια τακτική που εφαρμόζουν όλο και περισσότερο τελευταία οι πελάτες των τραπεζών σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη μηνιαία τους δόση. «Οι επισκέψεις από νοικοκυριά που μεταφέρουν τα υπόλοιπά τους από κάρτες σε τοκοχρεολυτικά δάνεια αυξάνονται συνεχώς» σημείωσε ο κ. Γ. Βιτζηλαίος , διευθυντής διεύθυνσης καρτών της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος συστήνει στους καταναλωτές που επιλέγουν να μεταφέρουν τα χρέη τους σε προγράμματα μεταφοράς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι στις δαπάνες που πραγματοποιούν, ώστε να μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς προβλήματα.
Επιπλέον, ο κ. Βιτζηλαίος επισημαίνει ότι «οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών που χρωστούν λόγω αγορών που πραγματοποίησαν με “πλαστικό χρήμα” έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους τόκους εξυπηρέτησης των οφειλών τους, κάνοντας χρήση προγραμμάτων που προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια για αγορές σε επιλεγμένες επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Κασούμη, οι καταναλωτές εκτός από το νοικοκύρεμα των υποχρεώσεών τους θα πρέπει να στραφούν και στα προγράμματα επιβράβευσης των πιστωτικών καρτών, μέσω των οποίων χωρίς κανένα κόστος σε τόκους μπορούν να απολαύσουν χαμηλότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που ούτως ή άλλως αποκτούν κάθε μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για όσους συναλλάσσονται με τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν έχουν καθυστερήσει στο παρελθόν την εξόφληση των υποχρεώσεών τους. Οι καταναλωτές μπορούν να κερδίσουν αρκετά ευρώ σε μηνιαία βάση, με τα οποία μπορούν να κλείσουν άλλες «τρύπες» ή να καλύψουν αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης, όπως π.χ. η άνοδος των τιμολογίων της ΔΕΗ που δεν μπορεί να αποφευχθεί.
1. Συγκέντρωση των χρεών
Ενα νοικοκυριό χρωστάει σε τρεις διαφορετικές τράπεζες 25.000 ευρώ και πληρώνει:
Στην πρώτη, μηνιαία δόση 99 ευρώ για προσωπικό δάνειο ύψους 3.000 ευρώ και συνολικής διάρκειας τριών ετών, το οποίο έλαβε πριν από ένα χρόνο με επιτόκιο 11,50%. Το ανεξόφλητο κεφάλαιο μετά τον πρώτο χρόνο ανέρχεται σε 2.112
ευρώ.
Στη δεύτερη, μηνιαία δόση 430 ευρώ για καταναλωτικό δάνειο ύψους 20.000 ευρώ και συνολικής διάρκειας πέντε ετών, το οποίο έλαβε πριν από δύο χρόνια με επιτόκιο 10,50%. Το ανεξόφλητο κεφάλαιο ύστερα από τα πρώτα δύο χρόνια ανέρχεται σε 13.226 ευρώ.
Στην τρίτη πληρώνει ως ελάχιστη καταβολή 100 ευρώ για το υπόλοιπο της πιστωτικής του κάρτας, το οποίο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.
Συνολικά και στις τρεις τράπεζες πληρώνει μηνιαίως 630 ευρώ. Το νοικοκυριό αποφασίζει να μεταφέρει τις οφειλές του, συνολικού ύψους 17.340 ευρώ, σε τοκοχρεολυτικό δάνειο με επιτόκιο 9% και εξόφληση σε έξι έτη. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα στην οποία θα γίνει η μεταφορά θα αναλάβει την εξόφληση όλων των προηγούμενων οφειλών. Η μηνιαία δόση που καλείται να πληρώσει ο πελάτης θα ανέρχεται μηνιαίως στο ποσόν των 310 ευρώ έναντι 630 ευρώ που πλήρωνε συνολικά προς τις τρεις τράπεζες.
2. Ατοκη εξόφληση καρτών
Μέσω των προγραμμάτων μεταφοράς υπολοίπου στις πιστωτικές κάρτες μπορεί κάποιος να εξοφλήσει όλα του τα χρέη σε κάρτες, ακόμη και άτοκα. Το κέρδος για κάποιον ο οποίος χρωστάει 5.000 ευρώ και θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους του ανέρχεται σε 900 ευρώ σε διάστημα μόλις δύο ετών.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη μεταφορά του συγκεκριμένου υπολοίπου του από τράπεζα σε τράπεζα, π.χ. ανά εξάμηνο, απολαμβάνοντας μηδενικό επιτόκιο. Καταβάλλοντας το ποσό των 200 ευρώ τον μήνα ο οφειλέτης θα έχει εξοφλήσει τις 5.000 ευρώ μέσα σε περίπου δύο χρόνια (25 μήνες) χωρίς να έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε τόκους.
Αυτό βέβαια ισχύει με την προϋπόθεση ότι θα απαλλαγεί σε όλες τις περιπτώσεις από την ετήσια συνδρομή. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν πολύ χαμηλό σταθερό επιτόκιο, στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω από το 5%. 3. Προγράμματα επιβράβευσης
Μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης που προσφέρουν οι περισσότερες τράπεζες, το κάθε νοικοκυριό μπορεί εκτός από την εξασφάλιση μιας άτοκης περιόδου χάριτος που μπορεί να φτάσει ως και τις 40 ημέρες να επωφεληθεί σημαντικών εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, όσο παραπάνω χρησιμοποιεί την κάρτα του τόσο περισσότερους βαθμούς ή πόντους συγκεντρώνει. Αυτοί μπορεί να εξαργυρωθούν για την απόκτηση με χαμηλότερη τιμή ή ακόμη και δωρεάν προϊόντων ή υπηρεσιών.
Οι προσφορές παρέχονται για αγορές που ούτως ή άλλως θα έκανε το νοικοκυριό κάθε μήνα και μπορούν να τα αποκτήσουν σε χαμηλότερες τιμές. Τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών ποικίλλουν. Αλλα προσφέρουν επιστροφή μετρητών σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως πχ. τα βενζινάδικα, άλλες είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένο δίκτυο επιχειρήσεων και άλλες δίνουν τη δυνατότητα αγοράς επιλεγμένων αγαθών με πολλές άτοκες δόσεις. Πριν γίνει η τελική επιλογή της κάρτας θα πρέπει να προηγηθεί μια έρευνα αγοράς ώστε να αποκτηθεί αυτή που συμφέρει και ταιριάζει περισσότερο στον χρήστη της.