Αναπόφευκτη θεωρούν οι τραπεζίτες την αύξηση των καθυστερήσεων στην καταναλωτική πίστη μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων της κυβέρνησης στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων θα δουν τα ετήσια εισοδήματά τους να υποχωρούν σε ποσοστό ως και 20% σε ετήσια βάση, γεγονός που αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στις επισφάλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί, ο προγραμματισμός χιλιάδων νοικοκυριών ανατρέπεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες για αθέτηση των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τους.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι επειδή τα περισσότερα καταναλωτικά δάνεια έχουν χορηγηθεί χωρίς προσημείωση, οι δανειολήπτες επιλέγουν πολλές φορές να καλύψουν άλλες «τρύπες», που αν δεν κλείσουν ελλοχεύει ο κίνδυνος άμεσης κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα νοικοκυριό έχει να επιλέξει μεταξύ της πληρωμής της δόσης του στεγαστικού και του καταναλωτικού δανείου του, είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει την πρώτη, ώστε να μη χάσει το προσημειωμένο σπίτι του, που απειλείται άμεσα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση στις καταγεγραμμένες καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών καταγράφεται στην καταναλωτική πίστη. Συγκεκριμένα, το 2009 το ποσοστό τους επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων και καρτών σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, σκαρφαλώνοντας στο 13,4%. Αντιθέτως, περιορισμένη ήταν η αύξηση στα στεγαστικά δάνεια, με το ποσοστό αυτών που παρουσιάζουν καθυστέρηση να φτάνει το 7,4% τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2010 τα «κόκκινα» δάνεια στην καταναλωτική πίστη ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η τακτική την οποία ακολουθούν οι υπερχρεωμένοι σε σχέση με τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν λάβει και δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Οπως τονίζει ο κ. Χρ. Ιωάννου, γενικός διευθυντής της εταιρείας Αuto Credit, που χορηγεί δάνεια με ενέχυρο αυτοκίνητα, μεγάλο μέρος των πελατών του αναζητεί επειγόντως ρευστό είτε για να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο είτε για να εξοφλήσει επιταγές. Δηλαδή προτιμά να χάσει το αυτοκίνητό του παρά κάποιο ακίνητο. «Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές πληρώνουν την υποχρέωση που αν δεν εξοφληθεί θα τους πλήξει περισσότερο» πρόσθεσε ο ίδιος.