Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν συναντηθεί και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι και η τελευταία. Οι συναντήσεις τους τα τελευταία χρόνια είναι συχνές και επιτυχημένες. Ως εκ τούτου, γιατί να μην επαναλαμβάνονται; Η Μαρία Φαραντούρη συναντά και συναντάται με τον κορυφαίο σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόιντ στις 4 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η γνωριμία τους προέκυψε το 2002, έπειτα από συναυλία που έδωσε η Μαρία Φαραντούρη στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως έχει σημειώσει η ίδια στο παρελθόν στο «Βήμα», από τότε προέκυψε «βαθιά φιλία, αλληλεκτίμηση και εκατέρωθεν σεβασμός», ο οποίος «επικυρώθηκε» με την κοινή τους πριν από χρόνια εμφάνιση στο Θέατρο Λυκαβηττού το 2004. Από τότε υπήρξε συχνά-πυκνά επικοινωνία της ερμηνεύτριας με τον Τσαρλς Λόιντ, η οποία μεταξύ άλλων έφερε και άλλη μία συναυλία, αυτή τη φορά στο «Παλλάς» το 2007.

Μάλιστα η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε και ένα κομμάτι του Λόιντ, το «Βlow wind». Για αυτή τη συναυλία η Μαρία Φαραντούρη είχε καταθέσει τότε τις σκέψεις της: «Ενδεχομένως το κοινό μου και αυτό της τζαζ δεν έχουν και μεγάλη σχέση.Και ίσως δημιουργηθούν ερωτήματα για το πώς θα συναντηθώ με την τζαζ.Θα δούμε…». Να όμως που η συνάντηση είχε πάει καλά και επαναλαμβάνεται. Με την εφετινή συναυλία τους οι δύο καλλιτέχνες επιχειρούν την προσωπική τους υπέρβαση εφόσον η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει κομμάτια του Τσαρλς Λόιντ, ενώ ο τελευταίος θα επιχειρήσει να προσεγγίσει την ελληνική μουσική μέσα από την ερμηνεία της. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με ένα νέο έργο γραμμένο ειδικά για τη συναυλία αυτή. Πρόκειται για την «Ελληνική Σουίτα», εμπνευσμένη από ελληνικά μουσικά θέματα από την παραδοσιακή αλλά και τη σύγχρονη μουσική, τα οποία διασκεύασε κα ενορχήστρωσε ο πιανίστας και συνθέτης Τάκης Φαραζής. Συμμετέχουν οι Σωκράτης Σινόπουλος και Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος. Η συναυλία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει από την ΕCΜ.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Παρασκευή 4 Ιουνίου. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 40 και 50 ευρώ. Προπώληση από τα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210 3272.000.

Την ελληνική μουσική μέσα από την ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη θα επιχειρήσει να προσεγγίσει ο σαξοφωνίστας Τσαρλς Λόιντ