Με ένα βραβείο επιστρέφει η Αννα Μάσχα έπειτα από δύο χρόνια, και μάλιστα κινηματογραφικό, με αφορμή μια υποψηφιότητα που ούτε καν περίμενε. «Οταν μού τηλεφώνησε η σκηνοθέτις (σ.σ.: Μαργαρίτα Μαντά ) και μου είπε ότι η ταινία μας, η “Χρυσόσκονη”, έχει δύο υποψηφιότητες στα βραβεία της Ακαδημίας, αναρωτήθηκα ποιες να είναι αυτές…». Και όμως, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ κέρδισε το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου για την Αμαλία, την ηρωίδα της. «Είναι αλήθεια ότι για β΄ ρόλος ήμουν ιδιαίτερα ευνοημένη, γιατί ήταν ένας μεγάλος ρόλος» εξηγεί. «Ομολογώ ότι και μόνο με την υποψηφιότητα είχα χαρεί πολύ, γιατί ήταν από μόνη της πολύ σημαντική»- με συνυποψήφιες τη Βικτώρια Χαραλαμπίδου («Ψυχή βαθιά») και την Μπέτυ Βακαλίδου («Στρέλλα»). «Το βραβείο ήταν έκπληξη για μένα. Είναι ωραία η στιγμή που σε βραβεύουν- η επιβράβευση της κοινότητας, των ανθρώπων της δουλειάς. Και μια αναγνώριση, κυριολεκτικά μια αναγνώριση- γιατί έβλεπα στα μάτια του κοινού ότι δεν ήξερε ποια είμαι. Ηξεραν το όνομά μου, όχι όμως και εμένα. Είμαι και λίγο ακριβοθώρητη» συμπληρώνει με χιούμορ… Και προσθέτει: «Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει με το σινεμά. Εκανα την ταινία πριν από έναν χρόνο και, ενώ έχω αφήσει τη δουλειά, η δουλειά δεν με άφησε» τονίζει και συμπληρώνει ότι παρ΄ ότι δεν έχει παρακολουθήσει τη δημιουργία αυτής της Ακαδημίας, χαίρεται που στήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά.

Τι ήταν αυτό που την τράβηξε στην ταινία και στον ρόλο; «Τη Μαργαρίτα την ξέρω χρόνια,ήταν βοηθός σκηνοθέτη στο “Ρυζότο” της Μαλέα… Ετσι όταν προ διετίας με προσέγγισε για τη “Χρυσόσκονη” δέχθηκα αμέσως. Εχω πολλά κοινά με την Αμαλία, αν και εγώ δεν περιμένω να φθάσουν τα πράγματα στα άκρα για να ξεσπάσω. Εκείνη υπομένει πιο πολλά. Είναι η γυναίκα με τις καλές προθέσεις που όμως δύσκολα καταφέρνει να κάνει πράξη. Τη συμπαθώ την Αμαλία, έχω και εγώ καλές προθέσεις. Και ήθελα μέσα από τον ρόλο να δικαιώσω αυτούς τους αν θρώπους, τους ανθρώπους που με τη σιωπή και την έλλειψη αντίδρασης δεν εμποδίζουν το κακό να συμβεί τελικά…».

Τ αυτισμένη με το Θέατρο του Νότου ξεκίνησε την πορεία της στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με τον Γιάννη Χουβαρδά. Η μετέπειτα «μούσα» του Θωμά Μοσχόπουλου και εκ των βασικών συνεργατών του συμμετείχε ως και στις «Μεταμορφώσεις» του (2008), τελευταία παράσταση στο «Αμόρε», και έκτοτε δεν έκανε θέατρο. Μόνο τα γυρίσματα της «Χρυσόσκονης» και τα τηλεοπτικά γυρίσματα της σειράς «Ματωμένα χώματα» την απασχόλησαν ενδιάμεσα. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι μπήκε στη ζωή της ο γιος της, έξι μηνών σήμερα, ο οποίος προφανώς την απορρόφησε πλήρως.

Απολαμβάνει τον ρόλο της ζωής της, γι΄ αυτό και «δεν είχα τον χρόνο να καθήσω να σκεφθώ αν μου έλειψε το θέατρο. Σίγουρα δεν μου έλειψε η νεύρωση που κουβαλά μαζί του, η τσίτα του, η κούρασή του… Μου έλειψαν όμως οι άνθρωποι του θεάτρου, οι άνθρωποι με τους οποίους δούλευα μαζί, οι φίλοι μου,ο Θωμάς,ο Αργύρης…». Θα τους ξαναβρεί, όμως, τον προσεχή χειμώνα που θα αρχίσει να… μοιράζεται ανάμεσα στον γιο της και στο θέατρο…