Με περιοδείες στις περιφέρειες που θεωρούν σημαντικές για το εκλογικό αποτέλεσμα οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν φωτίζουν την κατάσταση. Οι περισσότερες καταγράφουν μεν προβάδισμα των Συντηρητικών, αλλά χωρίς να διαφαίνεται καθαρή πλειοψηφία εδρών στο νέο Κοινοβούλιο.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στον χθεσινό «Guardian» έδειξε το κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον να προηγείται με 33%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τα δύο άλλα κόμματα, τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ που λαμβάνουν από 28% έκαστος. Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να σχηματίσει κυβέρνηση ένα κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 326 έδρες (επί συνόλου 650).

Μια άλλη δημοσκόπηση, του ΥouGov για την εφημερίδα «Sun», καταγράφει ένα εκλογικό παράδοξο: δίνει τις περισσότερες έδρες στους Εργατικούς (λόγω του πλειοψηφικού συστήματος στις αυστηρά μονοεδρικές περιφέρειες) αν και καταγράφονται τρίτο κόμμα, με ποσοστό 28%, έναντι 34% των Συντηρητικών και 29% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Αν οι προβλέψεις αυτές επαληθευθούν και στην κάλπη, τότε στο νέο κοινοβούλιο μπορεί κανείς να μην έχει αυτοδυναμία και ρυθμιστές να είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Ο κ. Κλεγκ θα παζαρέψει με τα δύο μεγάλα κόμματα την ικανοποίηση των σημαντικότερων, κατά τον ίδιο, ζητημάτων, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με αντάλλαγμα την υποστήριξή του στη νέα κυβέρνηση.

Χθες ο κ. Κάμερον μίλησε στο Μπλάκπουλ, παραθαλάσσια πόλη της Βόρειας Αγγλίας, και αναγνώρισε πως υπάρχουν εκατομμύρια Βρετανοί που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. « Αυτές οι εκλογές δεν έχουν κριθεί ακόμη υπέρ μας,αλλά αν βγούμε εκεί έξω, μπορούμε. Και λέω “μπορούμε” να νικήσουμε,πάντα χρησιμοποιώ τη λέξη μπορούμε,ποτέ τη λέξη “θα” » είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπράουν παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πως το κόμμα του είναι πλέον το « αουτσάιντερ » των εκλογών. « Αλλάδίνουμε μάχη με κάθε εκατοστό της ύπαρξής μας » δήλωσε στην εφημερίδα «Οbserver», η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο κόμμα του κ. Κλεγκ. Τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υποστηρίζει επίσης, ειδικά σε αυτές τις εκλογές, η παραδοσιακά αριστερή «Guardian».

Από την πλευρά του ο κ. Κλεγκ, ο οποίος εκτός της αλλαγής του εκλογικού νόμου έχει ψηλά στην ατζέντα του και το ζήτημα της κατάργησης των μπόνους των «γκόλντεν μπόις» των τραπεζών, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μη χάσουν τον ενθουσιασμό τους. « Εχουμε την ευκαιρία μιας ζωής,την ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενεά,να αλλάξουμε τη Βρετανία για τα καλά » είπε στη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας του στο Νότιο Λονδίνο.

Οι Συντηρητικοί έχουν την υποστήριξη των «Τάιμς» του Λονδίνου, αλλά και των εκδόσεων του Ρούπερτ Μέρντοκ, όπως τα ταμπλόιντ «Τhe Sun» και «Τhe Νews of the World».