Καλωσορίζουν οι διαδηλωτές στη Ταϊλάνδη τη συμφωνία που πρότεινε η κυβέρνηση της χώρας για την διεξαγωγή εκλογών με αντάλλαγμα τον τερματισμό της κρίσης που συνεχίζεται επί δύο μήνες.

Η κυβέρνηση του Αμπισίτ Βετζατζίβα είχε ανακοινώσει οδικό χάρτη πέντε σημείων για την αποκλιμάκωση της κρίσης με τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των διαδηλωτών χαρακτήρισαν «θετική» την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ τους για τις κυβερνητικές προτάσεις αλλά υπογράμμισαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν για την ώρα τις θέσεις που έχουν καταλάβει στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπανγκόκ και διατηρούν επί δύο μήνες.

Για την αποδοχή των κυβερνητικών προτάσεων πρέπει να συμφωνήσει το σύνολο της ηγετικής ομάδας του Ενωμένου Μετώπου για τη Δημοκρατία κατά της Δικτατορίας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του κινήματος των κόκκινων διαδηλωτών, γνωστών από το χρώμα των ρούχων τους.

Οι πληροφορίες για την αποδοχή από τους διαδηλωτές του κυβερνητικού σχεδίου οδήγησαν σε ανάκαμψη το χρηματιστήριο στη Ταϊλάνδη, καθώς η παρατεταμένη κρίση είχε πλήξει την οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα τον τουρισμό.

Η πολιτική και κοινωνική κρίση είχε προκαλέσει ανησυχία σε αναλυτές ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου. Επιπλέον, διεθνείς φορείς προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για την επίλυση της κρίσης, αν και η κυβέρνηση εμφανίστηκε εκνευρισμένη από την παρέμβαση μιλώντας για εσωτερικό ζήτημα.

Οι νεκροί διαδηλωτές έφτασαν τους 26 και ένας ήταν ο αστυνομικός που έχασε τη ζωή του, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια.