Σε τεντωμένο σχοινί κινείται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, ζυγίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στο εσωκομματικό πεδίο η όποια απόφασή του. Την ίδια στιγμή που η ΚΟ είναι διχασμένη, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται με πιο συναινετικό προφίλ και είναι αποφασισμένη να κινηθεί σε τελείως διαφορετική γραμμή, αν η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέξει την κάθετη άρνηση. Η κίνησή της αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέο και πιο έντονο γύρο εσωκομματικής αναμέτρησης, ειδικά για μείζον θέμα, ενώ η διαφοροποίησή της αποκτά πολιτικό υπόβαθρο.
Στη Ρηγίλλης επικρατεί προβληματισμός για την τελική στάση της ΝΔ στη Βουλή. Ως χθες αργά το βράδυ, παρά τις πολλές συσκέψεις, δεν ελήφθη οριστική απόφαση, αν και υπήρξαν διαρροές ότι «η ΝΔ θα πει “ναι” επί της αρχής και “όχι” επί συγκεκριμένων άρθρων». Πάντως ενδεικτική των προθέσεων της ΝΔ ήταν η διαρροή χθες το μεσημέρι από τη Ρηγίλλης ότι «η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει πλέον νόημα», με το αιτιολογικό ότι ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει τη σύγκληση πριν από την εξαγγελία των μέτρων, την αρνήθηκε ο Πρωθυπουργός και επιπλέον αρνήθηκαν να συμμετάσχουν τα κόμματα της Αριστεράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς έχει γίνει αποδέκτης πολλών και αλληλοσυγκρουόμενων εισηγήσεων για το ποια πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ. Ο ίδιος «δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του», ούτε στους πιο έμπιστους συνομιλητές του. Ουσιαστικά είναι ενώπιον ενός διλήμματος, όπως λένε κορυφαίοι βουλευτές: α) είτε θα καταψηφίσει τη συμφωνία και θα κατηγορηθεί ότι ναρκοθετεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ θα επικριθεί για «λαϊκιστική» στάση στο πρόβλημα που δημιούργησε η διακυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή με την κριτική ότι παραμένει δέσμιός του και β) είτε θα ψηφίσει και θα επικριθεί ως συνυπεύθυνος στα πιο επώδυνα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει και το «τρίτο σενάριο» που παραμένει ισχυρό και είχε επισημάνει εξαρχής «Το Βήμα», αυτό της υπερψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής με παράλληλη σκληρή κριτική επί των άρθρων, αν και αξιόπιστος συνομιλητής του κ. Σαμαρά επιμένει ότι προσανατολίζεται στο «όχι», χωρίς να το αιτιολογεί επαρκώς.
Α κραίες λύσεις που απερρίφθησαν είναι: α) αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια, β) να ψηφίσει «παρών» και γ) «ψήφος κατά συνείδηση». Η πρώτη κρίνεται ως «σωτήρια επιλογή», αφού διευκολύνει όλες τις εσωκομματικές πλευρές και αποτρέπει νέα εσωκομματικά προβλήματα. Και αυτό διότι, αν η ΝΔ παραμείνει στη Βουλή και επιλέξει ο κ. Σαμαράς το «όχι», υπάρχουν βουλευτές της «νεοφιλελεύθερης πτέρυγας» που ετοιμάζονται να μην ευθυγραμμιστούν, διευκολύνοντας πειθαρχικές κυρώσεις.
Ωστόσο βουλευτές, όπως η κυρία Μπακογιάννη αλλά και οι κκ. Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης , είναι υπέρ της άποψης ότι η ΝΔ πρέπει να τηρήσει υπεύθυνη στάση και να ψηφίσει τουλάχιστον «ναι» επί της αρχής, ενώ σε συναινετικό κλίμα εμφανίζονται άλλα στελέχη, όπως οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Ν. Δένδιας. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είναι αρνητικός, ενώ ο κ. Γερ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και ο γραμματέας Συνδικαλιστικού κ. Ι. Μανώλης επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Να στηρίξουν το νομοσχέδιο και να δείξουν υπευθυνότητα αυτοί που έλυσαν τα οικονομικά τους προβλήματα, αυτοί που παίρνουν τρεις συντάξεις και έχουν εκατομμύρια ευρώ στην άκρη».