Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, του συστήματος Υγείας και τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έναντι των πιστωτώνεπιτηρητών της χώρας. Παράλληλα άφησε με δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα, αν δεν αποδώσουν όσα ήδη εξαγγέλθηκαν, παρ΄ ότι παραδέχεται ότι είναι άδικα.
Το νέο τριετές πρόγραμμα, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», προβλέπει κατά γενική πλέον ομολογία θυσίες, κυρίως από αυτούς που δεν ευθύνονται. «Πλήττει κόσμο ο οποίος δεν έχει και ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί. Πλήττει δημοσίους υπαλλήλους που βλέπουν τον μισθό τους να περικόπτεται. Πλήττει συνταξιούχους που βλέπουν ένα μέρος των δώρων να περικόπτεται. Πλήττει όλον τον κόσμο, διότι αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα ποτά, στα καύσιμα και στα τσιγάρα» δήλωσε.
«Ολοι στην ευρωζώνη ελπίζαμε να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί» δήλωσεγια τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αποδίδοντας σε δικές της προεκλογικές σκοπιμότητες την παράταση της αναταραχής στις αγορές και οδήγησε την Ελλάδα στο αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. «Η λογική ήταν ότι η δη μιουργία του και μόνο θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει κερδοσκοπικές επιθέσεις» υποστήριξε ο έλληνας υπουργός και έκανε σαφή αναφορά σε «διαφορετικές χώρες με διαφορετικά πολιτικά και εκλογικά ημερολόγια» οι οποίες εκφράστηκαν με μια γλώσσα που δεν ήταν πάντα συμβατή. «Οι αγορές το κατάλαβαν πολύ γρήγορα. Και συνέχισαννα πιέζουν τη χώρα που ήταν σε αδυναμία, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δική μας» εξήγησε.
Τ ο μήνυμα ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσε αλλά αναγκάστηκε να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και του νέου «τριετούς προγράμματος οικονομικών πολιτικών» η εκτέλεση του οποίου θα ελέγχεται καθημερινά από μόνιμους τοποτηρητές του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι θα εγκατασταθούν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Συντάγματος ετοιμάζουν το «δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την έκρηξη της ανεργίας που θεωρούν βέβαιο ότι θα σημειωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. «Η ανεργία είναι η τραγικότερη επίπτωση ενός προγράμματος σταθεροποίησης» σημείωναν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι εξετάζεται η επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας, η επιδότηση της απασχόλησης για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους και η επιδοτούμενη κατάρτιση και επανεκπαίδευση- με διάφορες μορφές- όσων βρεθούν εκτός της αγοράς εργασίας.