Περισσότερα χρόνια ασφάλισης και εργασίας, καθώς το μισό- σχεδόν – ποσό των σημερινών συντάξεων θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, έτσι όπως περιγράφεται από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται προ των πυλών. Αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και στη συνέχεια να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

1 Εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια σταδιακά από το 2011. Ετσι, όσες δημόσιες υπάλληλοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ως το τέλος του 2010 θα επιβαρυνθούν με 5- 15 χρόνια δουλειάς.

2 Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2018, που θα οδηγήσει σε μειώσεις άνω του 40%. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου. Η σύνταξη θα είναι συνάρτηση του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών.

3 Καθιέρωση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης (βασική σύνταξη) η οποία θα δίδεται μόνο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ενώ τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή κάποιος που θα έχει και άλλα έσοδα δεν θα δικαιούται τη βασική σύνταξη.

4 Καμία σύνταξη δεν θα χορηγείται κάτω των 60 ετών, ενώ τα 37 έτη ασφάλισης γίνονται 40 για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.

5 Καθιερώνεται αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής, γεγονός που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανέβει περαιτέρω το γενικό όριο εξόδου των 65 ετών. Ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2020.

6 Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας, περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία.

7 Από την ψήφιση του νομοσχεδίου μειώνονται οι συντάξεις των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ μηνιαίως.

8 Αυξάνεται από το 2011 το όριο ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, ενώ από το έτος του 2013 αυξάνεται το όριο ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων που ασφαλίζονται στα ειδικά Ταμεία.

9 Καταργούνται άμεσα οι συντάξεις ανύπανδρων θυγατέρων και διαζευγμένων κορών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Πρόκειται για συντάξεις που δίδονται σε θυγατέρες αποθανόντων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον έχουν παραμείνει ανύπανδρες ή είναι διαζευγμένες. Αυτή τη στιγμή τη σύνταξη έχουν λάβει 7.000 άτομα, ενώ στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι βρίσκονται ακόμη 15.000 γυναίκες.

10 Εφαρμόζεται άμεσα ή το αργότερο την 1.1.2011 η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία, όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αφορά τους ασφαλισμένους στο πρώην Ταμείο ΤΕΒΕ. Με τον νέο τρόπο μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού της αναπλήρωσης, από το 3,5% που είναι σήμερα για κάθε έτος ασφάλισης, στο 2%. Το μέτρο υπολογίζεται να οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κατά μέσον όρο στο 10%. Σημειωτέον ότι και τα συγκεκριμένα Ταμεία από το έτος 2018 θα εφαρμόζουν τον γενικό υπολογισμό της σύνταξης που θα περιέχεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα αφορά το σύνολο των Ταμείων.