Εμπιστευτικό έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κρατά στα χέρια του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (στο σκίτσο) με το οποίο ζητήθηκε η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα. Το έγγραφο αποδεικνύει ότι παρά τις διαψεύσεις τους, οι ελεγκτές του Ταμείου με επικεφαλής τον κ. Πολ Τόμσεν επέμεναν να γίνει στον ιδιωτικό ό,τι έγινε στον δημόσιο τομέα και μάλιστα το είπαν στους επικεφαλής των εργοδοτών (που έτριβαν τα χέρια τους).

Μου λένε ότι ο κ. Τόμσεν άλλαξε γνώμη μόνο όταν πείστηκε ότι στην Ελλάδα (όπου η τήρηση των νόμων είναι ούτως ή άλλως προαιρετική) η πολιτική εξαφάνισης δύο μισθών στο Δημόσιο θα βρει εύκολα θιασώτες στις τάξεις των εργοδοτών χωρίς να χρειαστεί κρατική παρέμβαση. Κοντολογίς, η κυβέρνηση πιστώνεται μια επιτυχία (ότι δεν πείραξε τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα), το «αόρατο χέρι» της αγοράς θα κάνει τη βρώμικη δουλειά και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

***

Ενας νέος μηχανισμός παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου διοργανώνεται από τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού (για θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης) κ. Νότη Παρασκευόπουλο. Πρόκειται για τον «τέταρτο μηχανισμό» παρακολούθησης ύστερα από εκείνον του κ. Θ.Πάγκαλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (θυμίζω ότι είμαστε υπό «ευρωπαϊκή επιτήρηση» από τις 11 Φεβρουαρίου) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση παγιδεύτηκε στο «παράδοξο του έργου». Υπουργός παραπονέθηκε σε συνεργάτη μου ότι δεν βρίσκει χρόνο για την παραγωγή έργου αφού είναι αναγκασμένος να αφιερώνει το μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας του για να ενημερώνει τους κάθε είδους ελεγκτές για το έργο που παράγει!

Κάποιοι καχύποπτοι πάντως λένε ότι το «σύστημα Παρασκευόπουλου» ίσως οφείλεται σε σχέδιο του κ. Χ. Παμπούκη με στόχο την άρση του μονοπωλίου του ελέγχου του κυβερνητικού έργου που διατηρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

***

Με κομμένη την ανάσα περιμένω να πληροφορηθώ το αποτέλεσμα μιας νέας φιλόδοξης επικοινωνιακής επιχείρησης. Μου λένε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής (έπειτα από «έκρηξη σκέψης» που συνέβη στον «πρωινό καφέ») έστειλε χθες εμπιστευτικό e-mail σε όλους τους υπουργούς ζητώντας τους να ενημερώσουν για «συλλήψεις ή παραπομπή στη Δικαιοσύνη δημοσίων λειτουργών για παράβαση καθήκοντος» από τον Οκτώβριο και μετά.

Προφανώς μετά τις εκλογές (και προτού προλάβουν να διορίσουν γενικούς γραμματείς) έστειλαν στη φυλακή επίορκους δημόσιους λειτουργούς, αλλά δεν το έχουμε καταλάβει. Περιμένουμε να μας το πει ο κ. Πεταλωτής.

***

Σύναξη εκσυγχρονιστών στα γενέθλια του καθηγητή κ. Λουκά Τσούκαλη (χρόνια πολλά) την Παρασκευή το βράδυ στο σπίτι του στο Ψυχικό. Παρά τις αρχικές σκέψεις για ακύρωση του πάρτι (λόγω κλίματος ΔΝΤ) επικράτησε η άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται κοινωνικές συγκεντρώσεις (αφού αυτό δεν γινόταν ούτε στην Κατοχή).

Τον κ. Τσούκαλη τίμησαν πολλοί καθηγητές και πολιτικοί, ανάμεσα στους οποίους ο κ. Κ. Σημίτης και ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης . Κάποια στιγμή προσήλθε και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τη σύζυγό του κυρία Ζασλίν Βίνκε.

Ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον κ. Σημίτη και τον κ. Χριστοδουλάκη, καθώς υπήρξε ειδικός σύμβουλος και των δύο. Λίγο αργότερα, θέλοντας προφανώς να εξισορροπήσει την υπερβολική δόση εκσυγχρονισμού (ιδιαίτερα μετά την κουβέντα με τον κ. Χριστοδουλάκη), ο Γιώργος πήρε από το χέρι τη Ζασλίν για έναν λυτρωτικό χορό στο σαλόνι του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος δεν ήταν βέβαια κανένα τσάμικο, αλλά μια χορευτική απόδοση του κλασικού άσματος «Delilah» («Ντιλάιλα») του Τομ Τζόουνς.

***

Ξύνουμε τον πάτο στο δημοσιονομικό βαρέλι, ευτυχώς όχι χωρίς αποτέλεσμα. Μαθαίνω ότι 143 ειδικούς και αδρανείς κυβερνητικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος (από τους οποίους οι 139 ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών!) ανακάλυψε ο προνοητικός και οικονόμος κ. Φίλιππος Σαχινίδης. Πρόκειται για λογαριασμούς που είχαν ανοιχθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες, από διαφορετικές κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης και ξεχάστηκαν στη συνέχεια, χωρίς να έχουν φυσικά αδειάσει από χρήματα.

Από τους συγκεκριμένους 143 αδρανείς και ξεχασμένους λογαριασμούς συγκεντρώθηκαν 52 εκατ. ευρώ (λεφτά υπάρχουν!) τα οποία ο υφυπουργός Οικονομικών τα μετέφερε σε άλλους λογαριασμούς.

Με τα 52 εκατομμύρια ενισχύθηκε μεταξύ άλλων ο Λογαριασμός Εισφορών για την αρωγή των σεισμοπλήκτων, ο Ειδικός Λογαριασμός για τον Εφοδιασμό με καύσιμα προβληματικών περιοχών της χώρας και ο εξωτικός ΔΙΒΕΕΤ του υπουργείου Οικονομικών («Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων υπέρ Τρίτων») που ενισχύει τις απολαβές των εφοριακών.