Αυξήσεις επιβάλλονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ εξαιτίας της χρέωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε με το προηγούμενο πακέτο μέτρων. Ο ΕΦΚ επιβαρύνει με 5 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες την Οικιακή χρήση και 2,50 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες τις επιχειρήσεις.

Επίσης μισό ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες θα είναι η επιβάρυνση λόγω είσπραξης Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) που επίσης επιβλήθηκαν.

Αλλά και απο την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου προέκυψαν αυξήσεις στα τιμολόγια: Στην Υψηλή Τάση 0,22 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, στη Μέση Τάση 0,23 ευρώ και στη Χαμηλή Τάση 0,24 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, δηλαδή αύξηση 0,23% σε σχέση με το μέσο κόστος της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ διευκρινίζει με ανακοίνωσή της πως καμία απολύτως αύξηση δεν έχει εγκριθεί για όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων της ΔΕΗ και αυτά συνεχίζουν να ισχύουν τα ίδια ακριβώς, όπως εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2008, δηλαδή εδώ και περίπου 22 μήνες. Η ΔΕΗ προλαβάινει έτσι τις διαμαρτυρίες για αυξήσεις στα τιμολόγια που δεν αφορούν κατανάλωση ρεύματος, αλλά εισπράξεις υπερ τρίτων, ωστόσω είναι η πρωτη φορά που υπάρχουν αυξήσεις απο τη ρήτρα καυσίμων, που εαν δεν είχε παγώσει για το 2009, θα είχε προκαλέσει μειώσεις τιμολογίων και γιαυτό δεν εφαρμόστηκε.

Πάντως φαίνεται οτι σε 2-3 μήνες τις αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ δεν θα τις αποφύγει ο έλληνας καταναλωτής. Μεταξύ των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι της «τρόικας», περιλαμβάνεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας-ΡΑΕ. Ετσι, τα τιμολόγια ηλεκτρικού θα πάψουν να είναι ρυθμιζόμενα από την κυβέρνηση και θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος. Τα επιδοτούμενα τιμολόγια χαμηλές καταναλώσεις στα οικιακά μέχρι 800 κιλοβατώρες το 4μηνο και στα αγροτικά θα ακριβύνουν, ενώ θα φτηνύνουν τα τιμολόγια των εμπορικών.

Ηδη η ΡΑΕ επεξεργάζεται τη νέα διάρθρωση των τιμολογίων, ενώ με την αναβάθμιση της Αρχής, οι εισηγήσεις της θα είναι άμεσα εφαρμοστέες, χωρίς υπουργική απόφαση.