Η γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δεν συγκεντρώνουν ξαφνικά τις αναγκαίες δυνάμεις για την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου. Αυτό φάνηκε από τις δοκιμαστικές ψηφοφορίες στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας. Σε αυτές τάχθηκαν συνολικά 25 βουλευτές εναντίον της βοήθειας, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη λεγόμενη «πλειοψηφία του καγκελαρίου», ήτοι τις απαραίτητες για την απόλυτη πλειοψηφία 312 ψήφους.
Το γεγονός ίσως έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κάλεσε ήδη την Ανγκελα Μέρκελ να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Πρόκειται για νόμο-κλειδί» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν. «Τα δισεκατομμύρια που θα δοθούν δικαιολογούν πλήρως το αίτημά μας».
Στο Βερολίνο δεν ποντάρει βέβαια κανείς σε ένα ενδεχόμενο ναυάγιο του νομοσχεδίου. Και αυτό επειδή η ψήφισή του δεν απαιτεί την απόλυτη αλλά μόνο τη σχετική πλειοψηφία _ κάτι που θεωρείται βέβαιο εν όψει της πολυδιάσπασης της αντιπολίτευσης.
Η ένταση όμως μένει. Και αυτό επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν μόλις την τελευταία στιγμή, δηλαδή το βράδυ της Πέμπτης, για το πώς θα ψηφίσουν στην τελική ψηφοφορία της Παρασκευής. «Θα πούμε “ναι” στο νομοσχέδιο μόνο αν η κυβέρνηση δώσει καθαρές και ελέγξιμες διαβεβαιώσεις ότι θα θέσει υπό έλεγχο τις αγορές και θα βάλει φρένο στους κερδοσκόπους» τόνισε ο κ. Οπερμαν. Παρόμοια στάση παίρνουν και οι Πράσινοι, ενώ η Αριστερά τείνει μάλλον να ψηφίσει αρνητικά επειδή δεν θεωρεί επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης εναντίον των κερδοσκόπων.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το δεξιό ταμπλόιντ «Bild-Zeitung» άρχισε χθες εκστρατεία εναντίον του νόμου ζητώντας από τους αναγνώστες να στείλουν επιστολές στους βουλευτές τους με την απαίτηση να πουν «όχι» στην αποστολή χρημάτων στους «έλληνες απατεώνες». Αυτό ίσως εξωθήσει τον έναν ή τον άλλον «ταλαντευόμενο» βουλευτή να προστεθεί στους ήδη 25 διαφωνούντες _ κάτι που θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ψήφισης.