Πέντε συμφωνίες για οικονομική, πολιτιστική και τουριστική συνεργασία με το Κατάρ, ανάμεσα στις οποίες και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, υπεγράφησαν χθες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην κυβέρνηση του αραβικού εμιράτου. Ηταν η πρώτη επενδυτική κίνηση για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων που έγινε αμέσως μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θεωρήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους ως τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Και το σημαντικότερο, το Κατάρ μελετά περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας, ύψους 5 δισ. δολαρίων, όπως είπε ο πρωθυπουργός του, σεΐχης Χαμάντ Τζάσεμ μπιν Τζαμπρ αλ Θανί στις συνομιλίες που είχε χθες στην Αθήνα τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια όσο και με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου . Τη μόνη απαίτηση που φαίνεται να έχουν οι Καταρινοί είναι «να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία» στην υλοποίηση των επενδύσεων.
Ο σεΐχης δεν παρέλειψε βεβαίως να επισημάνει ότι έρχεται με «ανοιχτή καρδιά» για να πραγματοποιηθούν οι συμφωνίες, κάτι που ερμηνεύεται ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει βήματα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και να κάνει τις επενδύσεις πιο ελκυστικές για τους ξένους.
Οι συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία στο φυσικό αέριο για τη δημιουργία ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και μονάδας βιομάζας, στον Αστακό, μια επένδυση της τάξεως των 3,2 δισ. δολαρίων. Με την επένδυση αυτή αναμένονται να δημιουργηθούν περί τις 2.200 νέες θέσεις εργασίας στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην Αθήνα, όπου θα έχουν το στρατηγείο τους οι Καταρινοί. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, θα διοχετεύεται από τον Αστακό μέσω Ιταλίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπαίνοντας έτσι «σφήνα» στους ρωσικούς και σε άλλους πετρελαιαγωγούς. Ενα μέρος του φυσικού αερίου θα διοχετεύεται και στην εγχώρια αγορά.
Επιπλέον έχουν υπογραφεί συμφωνίες που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και των αεροπορικών μεταφορών και επίσης υπεγράφη η συμφωνία για την ανταλλαγή ειδήσεων μεταξύ του καταρινού πρακτορείου ειδήσεων και του ΑΠΕ. Ολες αυτές οι συμφωνίες ενισχύουν, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, το θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών και αποτελούν σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2010 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 3ο Αραβοελληνικό Φόρουμ που θα αποτελέσει νέο βήμα για πιθανές επενδύσεις στη χώρα μας, γιατί στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν ουσιαστικές, όπως τις χαρακτήρισαν, ιδέες για σειρά πιθανών συνεργασιών και επενδύσεων.
Οι Καταρινοί ως τώρα έδειξαν ενδιαφέρον για επιχειρήσεις real estate στη χώρα μας, για την αξιοποίηση ενός νησιού στο Ιόνιο (αποτελεί πάγιο αίτημά τους) ώστε να δημιουργήσουν τουριστική μονάδα, περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις (ΕΥΔΑΠ, τρένα, αεροδρόμια, λιμάνια κτλ.) για να κινηθούν αναλόγως. Στα ενδιαφέροντά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης σε νησιά, η δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμη και τα αγροτικά μας προϊόντα. Στις προτάσεις τους, όπως τις διετύπωσαν κυβερνητικά στελέχη που συνομίλησαν μαζί τους, είναι να μεταφέρουν πρώιμα λαχανικά από Κρήτη, Θεσσαλία και Πελοπόννησο στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα ζαρζαβατικών στην Ντόχα. Ο σεΐχης κάλεσε τους Ελληνες «να απομακρυνθούν από τη γραφειοκρατία» ώστε, όπως είπε, «να καταφέρουμε να συνεργασθούμε πιο γρήγορα» και έτσι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια ολιγομελής οικονομική επιτροπή που θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά θέματα.