Κατοχύρωση κερδών, αναδιάρθρωση θέσεων και αναδιάταξη δυνάμεων περιελάμβανε η πρώτη συνεδρίαση της «επόμενης ημέρας», με την εγχώρια αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές να υποδέχονται με ένα «μούδιασμα» την αποσαφήνιση του πακέτου στήριξης. Τα νέα μέτρα λιτότητας αποτιμήθηκαν με επιφυλακτικότητα από τους επενδυτές, καθώς είναι αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Με δεδομένο ότι η απόδοση μιας αναπτυξιακής ενέργειας γίνεται ορατή ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα, η απουσία αναπτυξιακών μέτρων στην παρούσα δέσμη μέτρων παρατείνει τη διάρκεια ύφεσης της οικονομίας.

Το ενδεχόμενο ύφεσης, σε συνδυασμό με την ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση που απαιτείται για την απόδοση των μέτρων, «βάρυνε» περισσότερο στη στάθμιση του κλίματος στην αγορά. Ο φόβος να επαληθευτεί η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί το 2010 στο 4% ουσιαστικά «εκμηδένισε» τις εξελίξεις της Κυριακής σχετικά με το σχέδιο στήριξης, όπως και εκείνες τις εξελίξεις που ακολούθησαν χθες και αφορούν τη δημοσιοποίηση της ειλημμένης ενωρίτερα απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διευρύνει επ΄ αόριστον την αποδοχή ελληνικών χρεογράφων, ανεξαρτήτως αξιολόγησης.

Η ΕΚΤ προέβη στην ανακοίνωση για να αποτρέψει και κυρίως να απαξιώσει τυχόν νέες υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων και της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους.

Η απόφαση αυτή διασφαλίζει την ομαλή ροή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, ύστερα από την υποβάθμιση των ομολόγων της χώρας στην κλίμακα «junk» από τη Standard & Ρoor΄s την περασμένη Τρίτη 27 Απριλίου.

Παραλλήλως, η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών θα εγγυάται το ταμείο σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο θα ιδρυθεί και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ με στόχο την απορρόφηση κραδασμών και αναταράξεων στον κλάδο.

Μολονότι οι ενέργειες αυτές «θωρακίζουν» τις τράπεζες στο ενδεχόμενο υποβάθμισης και κραδασμών, εν τούτοις δεν κατεύνασαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις παρενέργειες των δημοσιονομικών μέτρων στην πραγματική οικονομία.

Ετσι αναπτύχθηκαν αντίρροπες δυνάμεις μέσα στην αγορά και ενώ αρχικά ο γενικός δείκτης ξεπέρασε τις 1.900 μονάδες με υψηλό στις 1.903 μονάδες και κέρδη 1,78%, πολύ σύντομα σταθεροποιήθηκε σε αρνητική τροχιά.

Υστερα από μια παροδική βύθιση στο χαμηλό των 1.836 μονάδων με απώλειες 1,76%, ο γενικός δείκτης ανέκαμψε σταδιακά και πέρασε για λίγο σε οριακά θετικό έδαφος (επωφελούμενος από την ανάκαμψη των δεικτών της Γουόλ Στριτ). Τελικά επικράτησε η αρνητική τάση και ο γενικός δείκτης έκλεισε στο τοπικό χαμηλό των 1.853,55 μονάδων με απώλειες 0,88%.

Με οριακές απώλειες 0,12% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FΤSΕ20, ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό 1,29%.

Με άνοδο 0,65% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ40, αφού αντέδρασε στις πιέσεις που δέχθηκε νωρίτερα, ενώ υπεραπέδωσε με κέρδη 1,27% ο δείκτης FΤSΕ80, ο οποίος διένυσε όλη τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος. Ο αμιγής τζίρος της αγοράς παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα της Παρασκευής και διαμορφώθηκε στα 131,4 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 94 ανοδικές, 77 καθοδικές και 55 αμετάβλητες μετοχές.