Η άμυνα…
Είναι γνωστό πως ζούμε στιγμές ιστορικές. Ετσι λοιπόν για την ιστορία είναι απολύτως χρήσιμες οι παρακάτω πληροφορίες. Τις διηγήθηκε σε δημοσιογραφικό «πηγαδάκι» ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο κ. Δ.

Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

* * *
Προ δύο εβδομάδων οι τέσσερις πρόεδροι- τυπικοί εκπρόσωποι των «κοινωνικών εταίρων»- κκ. Δ.

Δασκαλόπουλος (σκίτσο), πρόεδρος του ΣΕΒ, Β. Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Ι. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, και Δ. Ασημακόπουλος συναντήθηκαν μυστικά. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου, ως «γραμμή άμυνας» απέναντι στην «τρόικα».

…και τα ανταλλάγματα
Η συζήτηση δεν ήταν εύκολη, αφού πλέον τα πάντα- «τα ιερά και όσια των εργατικών δικαιωμάτων»- ήταν συζητήσιμα. Εν τέλει ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα διεσώθησαν. Για να στηρίξει όμως ο κ. Δασκαλόπουλος τους δύο μισθούς ζήτησε μετ΄ επιτάσεως την κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής και τη μείωση των αποζημιώσεων.

* * *
Στις αποζημιώσεις, όπως και στην υπερωριακή αμοιβή, το κριτήριο ήταν τα ποσά που ισχύουν στην κατηγορία των εργατοτεχνιτών, δηλαδή τραγικά χαμηλά. Αφού η «ομάδα των 4» διαμόρφωσε το πλαίσιο, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη- παρά και τη σύγκρουση μεταξύ των κκ.

Ασημακόπουλου, Κορκίδη από τη μία πλευρά και του κ. Δασκαλόπουλου από την άλλη.

* * *
Οπως όμως δημοσίως χθες απηύθυνε «εύφημον μνείαν» ο κ. Κορκίδης προς τον κ. Ασημακόπουλο, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ΕΣΕΕΓΣΕΒΕΕ, οι έστω και κουτσουρεμένες 13η και 14η συντάξεις του ιδιωτικού τομέα διασώθηκαν από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ.

Ανάσα
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων και τη συμφωνία για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που παρέχει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να δανειστεί ως 110 δισ. ευρώ από τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ, οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα άρχισαν να υποχωρούν.

* * *
Η τάση αυτή καταγράφηκε στην Ιβηρική χερσόνησο, όπου τα spreads του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκαν περί τις 230 μονάδες βάσης από τα επίπεδα των 270 μονάδων που ήταν την Παρασκευή, ενώ πτωτικά κινήθηκε και το spread στο 10ετές ομόλογο της Ισπανίας, το οποίο υποχώρησε κάτω από τις 100 μονάδες από 109 μονάδες βάσης την Παρασκευή.

* * *
Προς την κατεύθυνση αυτή συνετέλεσε και η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ να κάνει δεκτά για άντληση ρευστότητας τα ομόλογα των χωρών της ζώνης του ευρώ ανεξαρτήτως της αξιολόγησης των διεθνών οίκων. Αν και άργησε, η ΕΚΤ με την απόφασή της αυτή έδωσε ανάσα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη αν επέτρεπε στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να αγοράζουν ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Εκτίμηση
Η στήλη σάς είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα αργήσει να εφαρμοστεί, εκτίμηση με την οποία το υπουργείο Οικονομίας δεν συμφωνούσε. Χθες όμως η επιβεβαίωση της εκτίμησής μας ήλθε πιο κοντά ύστερα από δήλωση μέλους της κυβερνήσεως ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ψηφισθεί τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Βεβαίως, το ζήτημα δεν είναι αν επιβεβαιωθούμε ή όχι, αλλά το γεγονός ότι η αναξιοπιστία συνεχίζεται.