Η «ευρωπαϊκή» διάσταση της ελληνικής κρίσης και η επιβεβαίωση των φόβων για «φαινόμενο ντόμινο» στις ευρωπαϊκές αγορές είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον Διεθνή Τύπο, χωρίς να λείπουν και τα δημοσιεύματα στα οποία η Ελλάδα έχει «την πρωτοκαθεδρία».
Χαρακτηριστικό είναι πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Wall Street Journal με τίτλο «Τα έξοδα της Ελλάδας φαίνεται ότι ξεπερνούν τη βοήθεια Ε.Ε-ΔΝΤ», στο οποίο διατυπώνεται η δυσοίωνη πρόβλεψη ότι «το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τα έξοδα της χώρα, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «το πακέτο διάσωσης βασίζεται στην υπόθεση ότι ως τα τέλη του 2011 η Ελλάδα θα είναι πάλι σε θέση να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές».
«Ακόμα κι αν η Αθήνα καταφέρει να μειώσει τον προϋπολογισμό όσο έχει δεσμευτεί, θα εμφανίσει μέσα στα επόμενα έτη σημαντικά ελλείμματα που θα πρέπει να πληρωθούν. Το έλλειμμα το οποίο εκτιμάταιότι θα φθάσει το 8,1% του ΑΕΠ εφέτος αναμένεται να πέσει σταδιακά στο 4,9% το 2013. Κάτι τέτοιο σημαίνει συνολικά ελλείμματα τα επόμενα τρία έτη ύψους περίπου 50 δις. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να ξεπληρώσει το δανεισμό των περασμένων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία από το Ρόιτερς η χώρα χρωστά περί τα 70 δισ. ευρώ από σήμερα έως τις αρχές του Μαΐου του 2013. Αυτό ανεβάζει το συνολικό ποσό στα 120 δισ. ευρώ», εκτιμά η εφημερίδα.
Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι «η Ελλάδα προσλαμβάνει την επενδυτική τράπεζα Lazard για οικονομικές συμβουλές». Η βρετανική εφημερίδα δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη επενδυτική τράπεζα «έχει προσφέρει προσφάτως τις συμβουλές της στον Ισημερινό και στην Ακτή του Ελεφαντοστού όσον αφορά το χρέος τους, ενώ ενεπλάκη και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος του Καζακστάν». Επισημαίνει εξάλλου, επικαλούμενη οικονομικούς αναλυτές ότι «υπάρχουν υπόνοιες ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερα χρήματα και ότι οι επίσημες κινήσεις δεν αποτρέπουν την διάδοση (της κρίσης)». Αναφορά γίνεται και στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
Η ισπανική El Pais εξάλλου επικαλείται πληροφορίες του Ρόιτερς κατά τις οποίες «η Αθήνα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από τα 110 δισ. ευρώ που προβλέπονται από το σχέδιο διάσωσης. Σύμφωνα με αναλυτές η Ελλάδα θα χρειαστεί από σήμερα έως το 2012 150 δις. ευρώ». Η εφημερίδα δεν αποκλείει ωστόσο έως τότε να έχει «καταφέρει να ομαλοποιήσει η Αθήνα την κατάσταση, κάτι που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στις αγορές υπό κανονικές συνθήκες για να βρει τα χρήματα».