Κάτω από αφόρητη πίεση αποδέχθηκε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό. «Μέχρι και την τελευταία στιγμή έκανα τα πάντα για να αρνηθώ το διορισμό. Δυστυχώς η πίεση ήταν τόση που δεν μπορούσα να αρνηθώ» λέει…

Αναγνωρισμένος ως ένας ικανός διαπραγματευτής στην διένεξη μεταξύ Βαλλόνων και Φλαμανδών, ο τέως πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ δηλώνει στο περιοδικό Pelerin (που κυκλοφορεί την Πέμπτη) ότι έκανε τα πάντα για να αποφύγει να αναλάβει το αξίωμα που «γέννησε» η Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντερικ Ράινφελντ, η χώρα του οποίου είχε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, με άκουσε να του λέω: ‘Δώστε μου τον κατάλογο με τα ονόματα. Δεν θα είμαι υποψήφιος».

«Δυστυχώς, δύο ημέρες αργότερα η πίεση που δέχτηκα ήταν τόση που δεν μπορούσα πια να αρνηθώ» προσθέτει και επισημαίνει ότι στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία στο Βέλγιο για να ηγηθεί αυτού του νέου θεσμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.