ματαιώθηκε τελικά η σύγκληση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το «όχι» της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχουν αλλά και τη δήλωση της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «δεν έχει νόημα η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών».

Νωρίτερα,ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε ζητήσει τηλεφωνικά την Παρασκευή από τον Κάρολο Παπούλια.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ν.Δ.ο διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ.επικοινώνησε με την Προεδρία της Δημοκρατίας και εξήγησε πως ο κ. Αντώνης Σαμαράςείχε ζητήσει τη σύκληση τουσυμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν την ανακοίνωση τουπακέτου μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο πρωθυπουργός αρνήθηκε. Στη συνέχεια, τόσοηκ. Παπαρήγα όσο και ο κ. Τσίπρας, αρνήθηκαν νασυμμετάσχουν.
«Κατόπιν τούτου η σύγκληση δεν έχει νόημα»,κατέληξε ο διευθυντής του γραφείου του κ. Σαμαρά.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ήδη πως δεν θα παρευρεθεί σε μία τέτοια συνάντηση, τονίζοντας ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων δεν έχει κανένα νόημα η διεξαγωγή της. «Αρνούμαστε να γίνουμε κορνίζα και κάδρο στον κ.Παπανδρέου», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Αρνητικός στο να συμμετάσχει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ζούμε ιστορικές στιγμές, ζούμε μία βίαιη μεταπολίτευση», δήλωσε ο κ.Τσίπρας, εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια και πρόσθεσε ότι «έχουμε όλοι ευθύνη, τα κυβερνητικά μέτρα είναι άδικα και αναποτελεσματικά και δεν έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας».

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί υπάρχει άρνηση στην πρόσκληση για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία είναι απαραίτητη η παρουσία όλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Καρατζαφέρης είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη σύσκεψη εφόσον λάβουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές,η μη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είναι πιθανόν να προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα καθώς για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας πολιτικά κόμματα αρνούνται να παρευρεθούν σε συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεδρίαση της Βουλής για την έγκριση της συμφωνίας του πακέτου των μέτρων για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι κρίσιμη και πιθανόν να είναι η αρχή πολιτικών εξελίξεων.