Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης «θα μπορούσε να είναι χρήσιμη» δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να δεσμευθεί για μία τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ προκειμένου να επιβληθεί μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική πειθαρχία στην Ευρωζώνη.

Υποστηρίζοντας την Ελλάδα «συμβάλλουμε στη σταθερότητα του ευρώ και βοηθάμε τους ανθρώπους στη Γερμανία, καθώς η σταθερότητα του νομίσματος είναι μία εξαιρετικά σημαντική αξία» σημείωσε η Ανγκελα Μέρκελ σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

«Αυτό δεν μπορεί να σταματήσει εκεί» προσέθεσε, αναφερόμενη στα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουν οι Ευρωπαίοι από την ελληνική κρίση και σημείωσε ότι θέλει να δεσμευτεί για έναν πιο αυστηρό έλεγχο της κερδοσκοπίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και για τη «μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας κατά τρόπο που δεν θα μπορεί να παρακαμφθεί».

«Θα παρουσιάσουμε ταυτοχρόνως τις προτάσεις μας για μια καλύτερη εφαρμογή μιας κοινής νομισματικής πολιτικής και μιας κοινής πολιτικής σταθερότητας και για τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις των Συνθηκών, οι οποίες θα καταστήσουν δυνατή στο μέλλον μια αντίδραση περισσότερο προσαρμοσμένη στα χρηματοπιστωτικά προβλήματα ενός ή πολλών μελών της ευρωζώνης», σημείωσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης ως ένα από τα θέματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή. Την ιδέα αυτή, την οποία έχει προτείνει ήδη εδώ και πολλές εβδομάδες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόβαλε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε.

Ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης θα μπορούσε να προσφέρει «μια βασική κατανόηση» των οικονομικών μηχανισμών που θα διαφέρει από αυτή των υπαρχόντων οίκων και θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς το «διηνεκές» της οικονομίας και λιγότερο προς το «βραχυπρόθεσμο» σημείωσε η Μέρκελ και κατέληξε: «Περισσότερη άμιλλα στον τομέα αυτό δεν μπορεί να βλάψει».