Από την, Κυριακή, το μεσημέρι που, εκτός απροόπτου, «κλειδώνει» και θα ανακοινωθεί επισήμως η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ξεκινά και η πιο δύσκολη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Γ.Παπανδρέου και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να αιτιολογήσουν στην κοινή γνώμη και στη Βουλή την αναγκαιότητα των νέων οικονομικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και πολυετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι εύκολα κατανοητό. Για την επικοινωνιακή διαχείριση των πιο επώδυνων εξαγγελιών της Μεταπολίτευσης ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε χθες πολύωρες συσκέψεις με τα μέλη της νέας επικοινωνιακής ομάδας που συγκροτήθηκε γι΄ αυτόν τον λόγο από τα πιο έμπειρα κυβερνητικά στελέχη αλλά και με το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε και χθες ατύπως.
Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός είχε χθες και προχθές διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του συμφωνώντας όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα ανακοινωθεί σήμερα έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών των χωρώνμελών της ΕΕ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Το νέο πακέτο μέτρων θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη, μαζί με το κείμενο της συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης, για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός 48 ωρών, δηλαδή ως το τέλος της εβδομάδας.
Ενδεικτικές των αντιδράσεων που θα συναντήσει η κυβέρνηση στην απόφασή της να αποδεχθεί όλους τους όρους που θέτει η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι οι χθεσινές κινήσεις των κκ. Αντ.Σαμαρά και Α. Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισημαίνοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χθες στη Βουλή τόνισε πως δεν μπορεί να εγκαταλείψει ο κ. Παπανδρέου κάθε γραμμή άμυνας απέναντι στις πιέσεις του ΔΝΤ.
«Με όσα συμβαίνουν εδώ και έξι μήνες και με την αδυναμία σας να βάλετε κόκκινες γραμμές παίρνετε διαζύγιο από την ιστορία σας» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, ενώ επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές διερωτήθηκε: «Αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και έβγαινε ο αντιπρόεδρος και έλεγε ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, θα τον κρατούσε την επόμενη ημέρα;». «Εχετε καταλάβει τι πάτε να κάνετε; Αυτά που σας προτείνουν είναι μέτρα καταστροφής, τέτοιας που έχει να ζήσει η χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» πρόσθεσε ενώ τόνισε: «Εξι μήνες σας λέμε “στρίψτε το τιμόνι” και ότι πηγαίνει το πλοίο σε παγόβουνο και τώρα που πέσαμε επάνω του μας λέτε να πέσουμε όλοι μαζί στη θάλασσα».
Απαντώντας ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Τσίπρα ότι «ξεχνά πως το παγόβουνο ήταν πολύ πριν από τις 4 Οκτωβρίου 2009» και ότι «εμείς στρίψαμε το τιμόνι και έχουμε κόκκινες γραμμές για να φύγουμε το γρηγορότερο από την κηδεμονία και την επιτήρηση που μας έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση» . «Βασική μας αρχή είναι να προστατέψουμε τους αδύναμους με σκληρές διαπραγματεύσεις και όχι με πέτρες» πρόσθεσε.
«Τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε είναι αναγκαία για την προστασία της πατρίδας μας, για την επιβίωσή μας και το μέλλον μας,για να μπορέσουμε να σταθούμε σήμερα στα πόδια μας και είναι πατριωτική η ευθύνη που αναλαμβάνουμε με όποιο πολιτικό κόστος, που είναι ελάχιστο όμως μπροστά στο εθνικό κόστος της αδράνειας,της φυγομαχίας και της αναποτελεσματικότητας» είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν. «Βρισκόμαστε σε επιτήρηση για την οικονομία μας και για κανένα άλλο θέμα». «Αν κάποιος τολμούσε να τα συνδέσει σε βάρος μας, θα αποτελούσε για μας ένα πολιτικό casus belli» υπογράμμισε επικαλούμενος την «περιρρέουσα φιλολογία» και το ότι «κάποιοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο συνδέοντας αυθαίρετα τα δύο ζητήματα». Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών
Σε συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών,την οποία θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κ.Παπούλιαςαμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα,θα επικυρώσουν τα κόμματα την αποδοχή της βοήθειας αυτής, αλλά και τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Οπως πληροφορείται «Το Βήμα»,ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες το μεσημέρι με τον κ.Παπούλια και τον ενημέρωσε ότι προτίθεται να αποδεχθεί την πρόταση την οποία λίγο νωρίτερα είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της ΝΔ κ.Αντ.Σαμαράςγια έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ,εφόσον το συμβούλιο συγκληθεί και ενημερωθούν τα κόμματα για το νέο πρόγραμμα των οικονομικών μέτρων,η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή,παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζει για ορισμένα σημεία της.
ΜΕΤΩΠΟ «ΑΝΤΙ-ΚΚΕ»
Φοβούνται τις κοινωνικές εκρήξεις
Η ΑΠΟΦΥΓΗ των κοινωνικών εκρήξεων αποτελεί το πιο δύσκολο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου.Την Πέμπτη ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων σε μια προσπάθεια να βρει ένα modus vivendi μαζί τους.Τους προϊδέασε για το οδυνηρό πακέτο μέτρων και τους κάλεσε να συνδράμουν την προσπάθεια της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι«χωρίς κοινωνική στή ριξη δεν μπορούν να σταθούν τα μέτρα». Οι συνδικαλιστές,όμως, ιδίως όσοι προέρχονται από το ΠαΣοΚ,υφίστανται τρομακτικές πιέσεις από εργαζομένους και συνταξιούχους που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.Ενδεικτική της κατάστασης είναι η φράση ενός «πράσινου» μεγαλοσυνδικαλιστή:«Δεν σκοπεύω να πέσω υπέρ του Παπανδρέου και της κυβέρνησης».
Ετσι,το άλλο μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποτρέψει την ανάπτυξη φυγόκεντρων δυνάμεων στο εσωτερικό της παράταξης.
Ταυτοχρόνως,στη Βουλή δημιουργείται ένα άτυπο «αντι-ΚΚΕ» μέτωπο ΠαΣοΚ,ΛΑΟΣ,με λίγους βουλευτές της ΝΔ και λιγότερους του ΣΥΡΙΖΑ.Το ΚΚΕ έχει υιοθετήσει έναν ακραίο λόγο,ο οποίος συνδαυλίζει τις σπίθες της κοινωνικής αντίδρασης, και η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πρέπει να αντιδράσει εγκαίρως σε αυτό το κλίμα.