Μικρές και ελεγχόμενες χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες τις ζημιές που θα «περάσουν» στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου από τις σημαντικές απώλειες που καταγράφουν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους. Οι τιμές των εγχώριων κρατικών τίτλων υποχωρούν ως και 25% από την αρχή του έτους, μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας και τις «πιέσεις» που δέχθηκαν από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των υποαξιών δεν αναμένεται να επηρεάσει την κερδοφορία του κλάδου σε αξιοσημείωτο βαθμό, καθώς η πλειονότητα των ομολόγων θα αποτυπώνεται στους ισολογισμούς με την τιμή αγοράς τους, ως διαθέσιμα προς πώληση. Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10%- 15% θα που περιλαμβάνεται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζικών ομίλων θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία της περιόδου Ιανουαρίου- Μαρτίου 2010.

Επιβαρυντικά θα λειτουργήσει και η πτώση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, τα οποία πιέστηκαν λόγω της αύξησης σε τριμηνιαία βάση του κόστους άντλησης ρευστότητας μέσω των καταθέσεων, αλλά και της πτώσης των διατραπεζικών επιτοκίων euribor, με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επιπλέον, οι προβλέψεις που αναμένεται να σχηματιστούν την εξεταζόμενη περίοδο θα ανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2009, καθώς οι επισφάλειες αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της περυσινής χρονιάς τα δάνεια σε καθυστέρηση προσέγγισαν τα 20 δισ. ευρώ ή το 7,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, από 5% έναν χρόνο νωρίτερα. «Τα εφετινά αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι αγορές θα πειστούν ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς τη δημοσιονομική εξυγίανση» τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. Οπως επισημαίνει, μια αποκλιμάκωση των ρευστοποιήσεων στα ελληνικά αξιόγραφα θα έχει ευεργετική επίδραση στα κέρδη του 2010, καθώς θα συμβάλει προς την κατεύθυνση μείωσης του κόστους χρηματοδότησης, καθώς και του περιορισμού των απωλειών που καταγράφονται ως τώρα από χρηματοοικονομικές πράξεις. Την περασμένη Πέμπτη, μέσα σε λίγες ώρες, η τιμή των περισσότερων ομολόγων κατέγραψε ημερήσια άνοδο της τάξης του 10% σε ορισμένες διάρκειες, στοιχείο ενδεικτικό του πόσο ευμετάβλητες είναι οι συνθήκες στις αγορές.

Χαρακτηριστικές είναι οι κατευθύνσεις που έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος για την εφετινή χρήση, οι οποίες αποτελούν μια ξεκάθαρη στρατηγική άμυνας. Ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για την ανάγκη διατήρησης σημαντικών περιθωρίων κεφαλαίων πέρα από τα ελάχιστα που καθορίζουν οι εποπτικοί κανόνες, τη διενέργεια επαρκών προβλέψεων για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου και τη διαχείριση με σύνεση και ευελιξία των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.