Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέας παράτασης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, καθώς μέχρι στιγμής ελάχιστες πτυχές της πολυπλόκαμης υπόθεσης έχουν φωτιστεί. Οπως δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης, έπειτα από τόσα χρόνια απραξίας κυρίαρχο είναι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του έργου της επιτροπής και όχι ο χρόνος. Εξάλλου παραδέχθηκε τη δυσκολία του εγχειρήματος καθώς η Siemens δωροδοκούσε μέσω ενός τεράστιου δικτύου offshore εταιρειών, ενώ το «μαύρο χρήμα» έφθανε στους αποδέκτες του μέσω δαιδαλωδών διαδρομών.

Είναι ενδεικτικό του δυσχερούς έργου της επιτροπής το γεγονός ότι ακόμη και ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Ι. Κεφαλογιάννης, ο οποίος κατέθεσε χθες ανοίγοντας τον κύκλο των πολιτικών προσώπων.

Παρ΄ ότι μίλησε για «διαχρονικό σκάνδαλο που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και πρέπει να ξεκαθαριστεί», προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, κίνηση η οποία ερμηνεύθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης ως «διευκόλυνση» που παρέσχε ο έμπειρος πολιτικός στην ηγεσία της ΝΔ, αποφεύγοντας να αναμοχλεύσει τις παλαιές αντιπαλότητες με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενδέχεται να προσέλθει να καταθέσει και αυτός. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε: «Αφήστε τα αυτά, θα τα γράψω στο βιβλίο μου…». Κληθείς να απαντήσει για τους λόγους που, κατά τη γνώμη του, οδήγησαν τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι στήριζαν την κυβέρνηση Ζολώτα, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη, να δώσουν την έγκρισή τους για την απευθείας προμήθεια των 470.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τη Siemens-Ιntracom, απάντησε: «Δεν μπορούμε να τα πούμε όλα, παιδιά…». Παρά ταύτα μίλησε για «εκπληκτική μεθόδευση» και «μεγάλη συναλλαγή με το πολιτικό σύστημα».

Υπενθυμίζεται ότι το 1990 ο κ. Κεφαλογιάννης είχε παραιτηθεί καταγγέλλοντας ότι «αγνοήθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναστολή των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών με παρέμβαση εξωθεσμικών παραγόντων» , κίνηση η οποία είχε οδηγήσει στην πτώση της οικουμενικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή η Εξεταστική Επιτροπή ζητεί τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος για να καταστεί δυνατή η επεξεργασία του συνόλου των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν φτάσει στα χέρια της, ενώ αποκρυπτογράφησης χρήζουν και τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί και (όσα) έχουν αποσταλεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Στ. Γκρόζο. Οσον αφορά τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που θα κληθούν, η κυρία Βασιλική Τσόνογλου πρότεινε εκ μέρους του ΠαΣοΚ τους κκ. Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Πρ. Παυλόπουλο, Π. Χηνοφώτη, Χρ. Μαρκογιαννάκη, Κ. Γκιουλέκα , Μ. Λιάπη, Ευρ. Στυλιανίδη, Κ. Χατζηδάκη, Α. Νεράντζη, Β. Μπεκίρη, Χρ. Βερελή, Αλ. Βούλγαρη , Σπ. Βούγια και Εμμ. Στρατάκη , ενώ ο κ. Π. Οικονόμου ζητεί να κληθεί και ο κ. Μητσοτάκης. Από τη ΝΔ ο κ. Κ. Τζαβάρας είπε ότι θα καταθέσει κατάλογο μαρτύρων στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής για το C4Ι κκ. Ευ. Μαλέσιος , Κ. Καρτάλης, Τ. Ευσταθιάδης και Ι. Σπανουδάκης, καθώς και οι κκ. Θ. Τσουκάτος, Α. Μαντέλης , Χρ. Βερελής και Ι. Παπαντωνίου.