Σάλο στις αγορές παγκοσμίως προκάλεσε η ποινική δίωξη που κατέθεσε την Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SΕC) σε βάρος του επενδυτικού κολοσσού Goldman Sachs: μιας τράπεζας πραγματικού «κράτους εν κράτει» στην Αμερική. Εχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι «συνεταίρος» της Goldman (και) στην προκειμένη περίπτωση είναι ο γνωστός μεγαλοκερδοσκόπος Τζον Πόλσον, διαχειριστής του- ιδιαίτερα επιθετικού έναντι της Ελλάδας- hedge fund Ρaulson & Co.

Η τράπεζα κατηγορείται για συστηματική εξαπάτηση χιλιάδων επενδυτών της σε αγοραπωλησίες ενυπόθηκων «subprime» δανείων- των γνωστών «τοξικών» δανείων υψηλού ρίσκου που οδήγησαν στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων και πυροδότησαν τη συνεχιζόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οπως προκύπτει, η τράπεζα δημιούργησε (κατά παραγγελία του Πόλσον, ο οποίος φέρεται να «προκατέβαλε» 15 εκατ. δολάρια) ένα πολύπλοκο subprime «προϊόν» με την επωνυμία Αbacus, το οποίο προώθησε στους πελάτες της- μόνο και μόνο για να επιτρέψει στη συνέχεια στον Πόλσον να ποντάρει στην κατάρρευσή του, «σορτάροντάς» το, για να αποκομίσει τεράστια κέρδη! Επιπλέον, κατηγορείται ότι πούλησε το προϊόν σε πελάτες χωρίς να τους ενημερώσει ότι τα χρήματά τους επενδύονταν σε subprimes. Αν και ο Πόλσον (ακόμη) δεν διώκεται, πρόκειται αναμφίβολα για μια κλασική συμπαιγνία των δύο οίκων σε βάρος των επενδυτών της Goldman, οι οποίοι φέρονται να έχασαν πάνω από 1 δισ. δολάρια, όταν οι «Αβακες» έχασαν το 99% της αξίας τους: «Τα επενδυτικά προϊόντα ήταν περίπλοκα και καινοφανή, αλλά η απάτη απλούστατη και αρχαία» αναφέρει χαρακτηριστικά η SΕC.

Η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs προκάλεσε σεισμό στο χρηματιστήριο της Wall Street, όπου η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε πάνω από 15%, αλλά και διεθνώς, αφού αποτελεί ουσιαστικά- έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- τη σημαντικότερη απόπειρα απόδοσης ευθυνών από το αμερικανικό Δημόσιο για την κατάρρευση στον στεγαστικό τομέα.

Ο σκοτεινός ρόλος της Goldman, όπως βεβαίως και άλλων τραπεζών, στην αγορά «δομημένων» προϊόντων και τιτλοποιημένων χρεών εν γένει, δεν ήταν βέβαια άγνωστος στη χρηματoοικονομική «πιάτσα». Λίγοι όμως περίμεναν ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα προχωρούσε στη δίωξή της. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο στελεχώνεται από πλήθος πρώην τραπεζιτών της Wall (με προτίμηση στη Citigroup, σε αντίθεση με εκείνη του Τζορτζ Μπους, που έβριθε στελεχών της Goldman), αλλά υπήρξε και αποδέκτης τεράστιων προεκλογικών εισφορών από τον τραπεζικό κλάδο.