Δημοσιονομικό έλλειμμα που θα ξεπεράσει το 13% του ΑΕΠ- υψηλότερο από το 12,7% που προκάλεσε σοκ όταν τον περασμένο Οκτώβριο το ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου – υπολογίζει ότι είχε το 2009 το Ελληνικό Δημόσιο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat).

Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση της πραγματικής οικονομίας αλλά και στα αποκαλυπτήρια της «δημιουργικής λογιστικής» που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια για να κρυφτούν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας κάτω από το χαλί. Οι ελεγκτές της Εurostat που ολοκλήρωσαν τον έλεγχό τους στην Αθήνα τη Μεγάλη Εβδομάδα έφυγαν για τις Βρυξέλλες με πολλές ενστάσεις για το ύψος του ελλείμματος του 2009, αλλά και του 2008, διότι όπως διαπίστωσαν:

1. Δεν υπήρχαν απαντήσεις και αξιόπιστα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η ελληνική στατιστική αρχή είχε απολογιστικά στοιχεία για το 2006(!) και πέραν αυτού ουδέν.

2. Στους εθνικούς λογαριασμούς δεν έχει συνυπολογισθεί το έλλειμμα του ΟΣΕ και άλλων ΔΕΚΟ που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά εμφανίζονταν μόνο στο σκέλος των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου (δηλαδή στο δημόσιο χρέος), και 3. Η «άσπρη τρύπα», δηλαδή το πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ των ασφαλιστικών ταμείων που εμφάνισε για το 2009 η Ελληνική Στατιστική Αρχή, θεωρήθηκε «υπερβολική» λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της δυσμενούς οικονομικής θέσης των ίδιων των Ταμείων.

Αν οι ενστάσεις της Εurostat γίνουν αποδεκτές τότε το έλλειμμα μπορεί να φθάσει ακόμη και το 13,5% του ΑΕΠ, οπότε η προσαρμογή- η μείωση- που θα απαιτηθεί για εφέτος του ελλείμματος το 2010 δεν θα είναι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, όπως ορίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά σχεδόν πέντε μονάδες του ΑΕΠ προκειμένου να υποχωρήσει στο 8,7% που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Επιπρόσθετα ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η κοινοτική πού πρέπει να εγγραφούν- σε ποιες χρονιές και ποιους κωδικούς- τα χρέη των νοσοκομείων που από το 2005 ως και το 2009 υπερέβησαν τα έξι δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι η Εurostat θα ανακοινώσει το ύψος του ελλείμματος για το 2009 στις 22 Απριλίου, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες προτού αρχίσει να καταρτίζει την έκθεσή του που θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την αποτελεσματικότητά τους. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την ελληνική έκθεση και θα υποβάλει τη δική της έκθεση στα συμβούλια υπουργών Οικονομικών, το Εurogroup και το Εco/Fin.

Το ζητούμενο όμως από τώρα και στο εξής θα είναι κατά πόσο θα συμφωνούν τα Κοινοτικά Θεσμικά Οργανα με το ΔΝΤ στα θέματα του τρόπου και της μεθοδολογίας κατάρτισης του προϋπολογισμού. Αν και αυτά τα θέματα αποτελούν «τεχνικά ζητήματα» πιθανότατα να δίνουν διαφορετική εικόνα του ελλείμματος, οπότε η συμμετοχή «πολλών» μπορεί να περιπλέξει τα προβλήματα αντί να τα απλουστεύσει. Εκτός όμως από τις ενστάσεις της Εurostat για το ύψος το ελλείμματος, διαμορφώνεται νέα κατάσταση και από το γεγονός ότι η μείωση του ΑΕΠ το 2009 έφθασε το 2% έναντι αρχικής πρόβλεψης-0,3%.

Η ύφεση οδήγησε ήδη τη σχέση ελλείμματος προς το ΑΕΠ στο 12,9% που είχε βιαστεί να ανακοινώσει από τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας εφέτος μπορεί να φθάσει και το 4%. Ολα αυτά τα γεγονότα και το στριπτίζ της ελληνικής δημόσιας διοίκησης απασχολούν κορυφαίους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου οι οποίοι δεν είναι σε θέση ή δεν θέλουν να κάνουν προβλέψεις για το τι θα ακολουθήσει όταν γίνουν ευρέως γνωστά αυτά τα προβλήματα. Πάντως είναι βέβαιο ότι η χώρα έχει εισέλθει σε νέα εποχή και η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων και των «εγγυητριών δυνάμεων» έναντι των αγορών, που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, θα είναι επώδυνη για όλους.