ΛΟΝΔΙΝΟ. Αν νιώθετε ενοχές αυτές τις ημέρες επειδή λιγουρεύεστε ένα σοκολατένιο αβγό, οι επιστήμονες έρχονται να σας απενοχοποιήσουν: μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Εuropean Ηeart Journal» έδειξε ότι η σοκολάτα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής μελέτησαν επί οκτώ έτη περισσότερα από 19.000
άτομα ηλικίας 35-65 ετών και ανακάλυψαν ότι όσα εξ αυτών έτρωγαν μισή σοκολάτα την εβδομάδα παρουσίαζαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Παράλληλα τα άτομα αυτά αντιμετώπιζαν ως και κατά 39% μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κακάο της σοκολάτας περιέχει πολλά φλαβονοειδή τα οποία πιστεύεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στο αίμα με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Με βάση αυτή τη λογική ήταν επόμενο ότι η σκούρα σοκολάτα, όπως ανακάλυψαν οι δανοί ερευνητές, φάνηκε να είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία σε σχέση με τη σοκολάτα υγείας ή τη λευκή σοκολάτα αφού περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες κακάο. Οπως τόνισε πάντως ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, ο Μπράιαν Μπούιχσε, παρά τα οφέλη της σοκολάτας για τον οργανισμό δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτή περιέχει και πολλές θερμίδες (τα 100 γραμμάρια περιέχουν 500 θερμίδες κατά μέσον όρο).