Η χρονιά που πέρασε ήταν από τις χειρότερες μεταπολεμικά, όπως υπολογίζει το ΙΟΒΕ, με χαρακτηριστικά την αλματώδη διόγκωση της ανεργίας και την αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο.
Η ύφεση στην ελληνική οικονομία εντάθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2009, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών, φθάνοντας το 2,5%, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους το ΑΕΠ να υποχωρήσει κατά 2,0% σε σύγκριση με το 2008, οπότε και είχε αυξηθεί κατά 2,0%.
Η πτώση προέρχεται κυρίως από τη δραματική μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων και κατά δεύτερο λόγο από τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών.
Βαθύτερη οικονομική ύφεση απετράπη από τη μεγάλη επέκταση της δημόσιας κατανάλωσης και τη διεύρυνση των δημοσίων επενδύσεων, που είχαν όμως ως επακόλουθο τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, καθώς και από τη λιγότερο αρνητική επίδραση του εξωτερικού τομέα.
Πριν από την πλήρη ανάδειξη του δημοσιονομικού αδιεξόδου της χώρας, η πορεία των κύριων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας ήταν μεικτή, με τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής να εξασθενεί και τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο να ενισχύεται ελαφρά.
Στον αντίποδα, ο κύκλος εργασιών στις τουριστικές επιχειρήσεις και αυτός στις κατασκευές, κλάδοι στους οποίους προδιαγράφονται σε μεγάλο βαθμό οι τάσεις στην ελληνική οικονομία, κινήθηκαν έντονα αρνητικά το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Τις πλέον ισχυρές αρνητικές επιδράσεις από την κλιμακούμενη πτώση του ΑΕΠ δέχεται η αγορά εργασίας.
Η ανεργία διευρύνθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατά 1 εκατοστιαία μονάδα, φθάνοντας στο 10,3%, ενώ στο σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στο 9,5%, ξεπερνώντας το μέγεθος στο οποίο είχε διαμορφωθεί τρία χρόνια νωρίτερα και προσεγγίζοντας περισσότερο το επίπεδο του 2005 (9,9%). Στην άνοδό της συνέτεινε κυρίως η υποχώρηση της απασχόλησης, για πρώτη φορά μετά το 1998, κατά 1,1%, με την πτώση της να ενισχύεται συνεχώς στη διάρκεια του προηγουμένου έτους φθάνοντας το 1,7% στο τελευταίο τρίμηνο.
Αυτές οι αρνητικές τάσεις επιτείνονται το 2010 από τη συνέχιση της οικονομικής ύφεσης και την προσπάθεια συγκράτησης και εξορθολογισμού της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, που αναμένεται να οδηγήσουν την ανεργία πάνω από το 11%.
Το 2009 ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 1,2%, από 4,2% το 2008. Η σταθεροποιητική τάση που παρουσίασε το πρώτο δίμηνο του 2010 αναμένεται να ανακοπεί τους προσεχείς μήνες από την αύξηση των εμμέσων φόρων που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου, αλλά και τις υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι τιμές του πετρελαίου και των εισαγωγών γενικότερα.
Ωστόσο η άνοδος του πληθωρισμού από την υψηλότερη φορολογία μετριάζεται από το αρνητικό αποτέλεσμά της στο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει ελαφρά το 3,0% εφέτος (3,1%).