Αφού διέσυραν τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής χρηματοδοτώντας με ενθουσιασμό ό,τι τοξικότερο «κυκλοφόρησε» την τελευταία δεκαετία στην αγορά των σύνθετων και σοφιστικέ χρηματοοικονομικών προϊόντων, οι βρετανικές τράπεζες βάλθηκαν να εξευτελίσουν και την έννοια του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Η αρμόδια για τη διασφάλιση του ελεύθερου εμπορίου Αρχή της Βρετανίας επέβαλε χθες πρόστιμο 28,6 εκατ. στερλινών (32 εκατ. ευρώ) στην υπό πλήρη κρατικό έλεγχο περιελθούσα Royal Βank of Scotland επειδή, όπως αποδείχθηκε, αντάλλασσε εμπιστευτικές πληροφορίες με την ανταγωνίστριά της Βarclays. Συγκεκριμένα, στελέχη της RΒS ψιθύριζαν στην Βarclays το επιτόκιο με το οποίο επρόκειτο να δανειοδοτήσουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών (δικηγόρων, λογιστών, μεσιτών ακινήτων κτλ.), ώστε να… λάβει τα μέτρα της η απολύτως ιδιωτική Βarclays- πρόκειται για τη μοναδική βρετανική τράπεζα που δεν έλαβε κρατική βοήθεια. Η RΒS παραδέχθηκε ότι από τον Οκτώβριο του 2007 ως τον Φεβρουάριο του 2008 στελέχη της μοιράζονταν πληροφορίες με συναδέλφους τους της Βarclays. Οι πληροφορίες αυτές ήταν και γενικές αλλά και εξειδικευμένες και αφορούσαν τις δανειακές διευκολύνσεις που παρείχε η RΒS σε πελάτες της. Τα στελέχη της Βarclays, επειδή ενημερώνονταν, είχαν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν αναλόγως το κόστος των δικών τους «πακέτων» δανειοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού ορισμένων επαγγελματιών καθοριζόταν κατόπιν συνεννοήσεως των δύο τραπεζών. Οι βρετανικές Αρχές συμπέραναν ότι ορισμένοι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με αδικαιολόγητα υψηλά κόστη εξυπηρέτησης του δανείου τους.
Οιεπαφές μεταξύ των στελεχών των δύο ανταγωνιστριών τραπεζών έγιναν κατά τη διάρκεια κοινωνικών ή επαγγελματικών εκδηλώσεων. Και έγιναν κατά τους πρώτους μήνες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε μια χρονική περίοδο δηλαδή κατά την οποία οι τράπεζες συνειδητοποίησαν ότι επιδεινώνονταν οι όροι του δικού τους δανεισμού από τις διεθνείς αγορές. Εκπρόσωπος της RΒS παραδέχθηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται δύο υπάλληλοι της τράπεζας.
«Πρόκειται για ένα λυπηρό αλλά μεμονωμένο περιστατικό που συνέβη πριν από σχεδόν δύο χρόνια και στο οποίο εμπλέκονται δύο υπάλληλοί μας εκ των οποίων ο ένας ήδη έχει φύγει από την τράπεζα και ο άλλος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ώσπου να δούμε πώς θα διευθετηθεί η υπόθεση» δήλωσε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της RΒS. Και πρόσθεσε ότι «η τράπεζα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό».
Σ ημειωτέον ότι στην RΒS αρχικά είχε επιβληθεί πρόστιμο 33,4 εκατ.
στερλινών (37,7 εκατ. ευρώ), αλλά η ποινή μειώθηκε επειδή η τράπεζα παραδέχθηκε το συμβάν και συνεργάστηκε με τις Αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο αντιστοιχεί στο 0,1% του ετήσιου ενεργητικού της RΒS. Σύμφωνα με τον νόμο περί ανταγωνισμού, τα πρόστιμα σε παρόμοιες περιπτώσεις μπορούν να φθάσουν στο 10% του ενεργητικού μιας τράπεζας.
Η Βarclays γλίτωσε το πρόστιμο επειδή η ίδια αποκάλυψε το συμβάν. «Η υπόθεση καταδεικνύει την προσήλωσή μας στην προστασία του ανταγωνισμού στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επιπλέον τα οφέλη που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου όταν συνεργάζονται μαζί μας για την αποκάλυψη ανάλογων εταιρικών συμπεριφορών», ανακοίνωσε, τέλος, η ελεγκτική αρχή.
Νέα στήριξη στις ιρλανδικές τράπεζες
Η κυβέρνηση του Δουβλίνου πρόκειται να ανακοινώσει την αύξηση των μεριδίων που κατέχει στην Βank of Ιreland και στην Αllied Ιrish Βanks, μετέδωσε χθες το ΒΒC. Ταυτόχρονα υποχρεώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να μεταφερθούν στην «κακή τράπεζα» (bad bank) την οποία δημιούργησε πέρυσι για τον σκοπό αυτόν η ιρλανδική κυβέρνηση. Πρόκειται βεβαίως για επενδύσεις σε «τοξικά» ομόλογα. Το ιρλανδικό κράτος ελέγχει σήμερα το 16% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Βank of Ιreland, το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Αllied Ιrish Βanks, ενώ ελέγχει εξ ολοκλήρου την Αnglo Ιrish Βank. Ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας συμπαρασύρθηκε από την κατάρρευση της ιρλανδικής αγοράς ακινήτων- η κελτική τίγρη βρίσκεται, άλλωστε, σε βαθιά χειμερία νάρκη (πτώση του ΑΕΠ κατά 7,1% το 2009). Παρά ταύτα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν επηρεάζεται διόλου. Τα spreads των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων είχαν διαμορφωθεί χθες στις 128 μονάδες βάσης!