Πρόσκαιρη ήταν η σημαντική ανάκαμψη του ευρώ τις δύο προηγούμενες ημέρες. Χθες το ενιαίο νόμισμα ξανακύλησε έναντι του δολαρίου ως τα 1,3396 δολάρια και στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,3410 δολάρια, χάνοντας περίπου 0,72%, καθώς επανήλθε η νευρικότητα στις αγορές ομολόγων εξαιτίας της προβληματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ο προβληματισμός από το πανάκριβο δέλεαρ προσέλκυσης των επενδυτών προκειμένου να αγοράσουν τα 7ετούς διάρκειας ελληνικά ομόλογα προχθές αποτυπώθηκε χθες με τη νέα πτώση του ευρώ και την εκτίναξη της απόδοσης των 10ετούς διάρκειας ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου 18 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 6,45%, ενώ το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου πτώχευσης της χώρας μας σκαρφάλωσε και πάλι στις 337 μονάδες βάσης.

Το ευρώ έχασε γύρω στο 1,3% και έναντι της στερλίνας, υποχωρώντας ως τις 88,79 πένες. Το βρετανικό νόμισμα ανέκαμψε και έναντι του δολαρίου, στα 1,5127 δολάρια, μετά τα θετικότερα των αναμενόμενων στοιχεία της βρετανικής οικονομίας. Η μικρή αναθεώρηση στο 0,4% από 0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Βρετανίας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν αρκετή ώστε να σταματήσει, για την ώρα, τα παιχνίδια κατά της αξίας της στερλίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα hedge funds του Σίτι παίζοντας στην πτώση της στερλίνας, την είχαν ρίξει στα 1,48 δολάρια την εβδομάδα που πέρασε. Τα hedge funds που πρωταγωνίστησαν στην κερδοσκοπία κατά της στερλίνας είναι το πρώτο, τρίτο και τέταρτο μεγαλύτερο της Ευρώπης και διαχειρίζονται γύρω στα 37 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι τα κεφάλαια-ναυαρχίδες του Μan Group, του Winton Capital και του ΒlueCrest κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες σορτάροντας το βρετανικό νόμισμα.

Τρεις είναι οι κύριες αιτίες που πυροδοτούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της στερλίνας. Πρώτον, οι ανησυχίες για το τεράστιο δημόσιο χρέος, δεύτερον, η εκλογική αβεβαιότητα και, τρίτον, η βραδύτατη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας. Ειδικότερα, η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που εγκυμονούν οι επικείμενες γενικές εκλογές στη Βρετανία. Οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας με αποτέλεσμα να καταστεί δύσκολη μια συμφωνία για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μείωσης του τεράστιου ελλείμματος και το οποίο, ξεπερνώντας το 12%, συναγωνίζεται το δικό μας έλλειμμα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενίσχυε τις προοπτικές υποβάθμισης του χρέους της Βρετανίας και θα προκαλούσε νέο γύρο επιθέσεων κατά της στερλίνας. Ο γκουρού των ομολόγων Μπιλ Γκρος, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου στον κόσμο fund για τίτλους σταθερού εισοδήματος, του γνωστού Ρimco, έχει από τον περασμένο μήνα προειδοποιήσει ότι ομόλογα της Βρετανίας και των ΗΠΑ αναπαύονται σε «ένα κρεβάτι νιτρογλυκερίνης». Πάντως όσον αγορά το χρέος της Βρετανίας και των ΗΠΑ, οι απόψεις μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Ο κ. Γκρος μπορεί να προειδοποιεί, αλλά ορισμένοι συνάδελφοί του επιμένουν ότι τα επίπεδα του χρέους και των δύο χωρών δεν φαίνονται ιδιαίτερα τρομερά και υποστηρίζουν ότι η αδυναμία εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους έχει πέσει πολύ χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσον όρο τα τελευταία χρόνια. Αλλοι ωστόσο θεσμικοί επενδυτές αμφισβητούν τις εκτιμήσεις αυτές και ισχυρίζονται ότι ο τεράστιος όγκος των επικείμενων εκδόσεων θα ωθήσει τις τιμές τους χαμηλότερα και τις αποδόσεις τους υψηλότερα. Επιπλέον η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας είχε αναβάλλει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing). Ωστόσο μέσω του προγράμματος αυτού είχε αγοράσει περισσότερο του ενός πέμπτου από το συνολική ποσότητα των βρετανικών κρατικών ομολόγων, ύψους 200 δισ., με αποτέλεσμα να αποτραπεί ένα καταστρεπτικό άλμα των αποδόσεών τους με ολέθριες συνέπειες για τη βυθιζόμενη σε ύφεση βρετανική οικονομία και το καταρρέον τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας.

ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και η Wall Street (φωτογραφία) προσπαθούσε να διατηρηθεί σε θετικό πρόσημο περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Οι επικείμενες αργίες λόγω των εορτών του Πάσχα για ορθοδόξους και καθολικούς, τα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, τα οποία και θα δημοσιοποιηθούν τη Μεγάλη Παρασκευή, και η λήξη των τρίμηνων συμβολαίων έχουν αυξήσει την αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν άνοδο των τιμών των κατοικιών και εντυπωσιακή βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard ανέβηκε στο 52,5 τον Μάρτιο από 46,4 τον Φεβρουάριο.