Συνολικά 75 χώρες,στις οποίες αντιστοιχεί πάνωαπό το 80% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, έχουν καταθέσει εθελοντικούς στόχους για μείωση των εκπομπών έως το 2020,ανακοίνωσε, σήμερα, Τετάρτη ο ΟΗΕ.

Οι στόχοι κατατέθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης, το αποτέλεσμα της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα που πραγματοποίησε ο ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνολικά 111 χώρες συν την Ευρωπαϊκή Ένωση «έχουν δείξει ότι προτίθενται να στηρίξουν τη Συμφωνία» αναφέρει ανακοίνωση της UNFCC (Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή).

Προϊόν συμβιβαστικών διαπραγματεύσεων, η Συμφωνία της Κοπεγχάγης δεν περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Περιορίζεται να θέσει ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, και καλεί τις κυβερνήσεις να καταθέσουν τα σχέδιά τους.

Υπόσχεται επίσης 30 δισ. δολάρια έως το 2012 για τις αναπτυσσόμενες χώρες που απειλούνται περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, η ανακοίνωση της UNFCC καθησυχάζει τις ανησυχίες ότι μεγάλοι ρυπαντές, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν θα προσέφεραν τελικά πολιτική στήριξη στη συμφωνία.

Ο γραμματέας της UNFCC, Ίβο ντε Μπόερ, τόνισε πάντως ότι οι υποσχέσεις δεν αρκούν. «Δεν θα είναι από μόνες τους αρκετές για να περιορίσουν τη θέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς» είπε.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει πιο συγκεκριμένα και αποφασιστικά μέτρα στη νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Μεξικό.