«Αλαλούμ» επικρατεί από χθες με τον αριθμό των εφετινών εισακτέων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, ο οποίος ανακοινώθηκε καθυστερημένα και χωρίς στοιχεία. Οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας θα είναι εφέτος 88.165, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Μαΐου και τα μαθήματα στα λύκεια σταματούν δύο ημέρες νωρίτερα.
Το υπουργείο δεν ανακοίνωσε πόσες θέσεις διαθέτει ανά κατηγορία, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι και οι γονείς τους να πρέπει να αναζητήσουν κομπιουτεράκια για να κάνουν τις πολύπλοκες πράξεις που θα τους επιτρέψουν να βγάλουν συμπεράσματα για τις σχολές που τους ενδιαφέρουν. Επίσης δεν έδωσε συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με περασμένες χρονιές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εξαγωγή συμπερασμάτων. Αιτία; Τα στοιχεία είχαν καθυστερήσει, οι αρμόδιοι για τις Πανελλαδικές μελετούσαν σενάρια που δεν τους «έβγαιναν» για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και τη βαθμολογική βάση του δέκα και ο χρόνος πίεζε…
Την ευθύνη για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων κράτησε εφέτος αποκλειστικά ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Πανάρετος ο οποίος και έδωσε χθες την εντολή να ανακοινωθεί ο αριθμός των εφετινών εισακτέων και το πρόγραμμα των εξετάσεων σε μία ημέρα και με ελλιπή στοιχεία. Πρόκειται για την πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία κατά την οποία υφυπουργός Παιδείας αναλαμβάνει την ευθύνη των Πανελλαδικών, η οποία παραδοσιακά ανήκε στον γενικό γραμματέα και στον εκάστοτε υπουργό. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις ανακοινώθηκαν στην προσωπική ιστοσελίδα του κ. Πανάρετου (www.ypepth.opengov.gr/panaretos/) προτού δοθούν στη δημοσιότητα…
Με δεδομένη την απόσταση στις σχέσεις του κ. Πανάρετου με την υπουργό κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , κανένας δεν αναμείχθηκε στο θέμα προκειμένου να αποφευχθούν νέες εντάσεις. Αποτέλεσμα ήταν το «αλαλούμ» που επικράτησε χθες στο υπουργείο, όπου και τα τηλέφωνα ενδιαφερομένων αλλά και δημοσιογράφων χτυπούσαν ως αργά το βράδυ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, περίπου 35.000 άτομα θα μείνουν και εφέτος εκτός των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, καθώς δόθηκαν για μία ακόμη φορά θέσεις στα τμήματα της επαρχίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και έχουν πολλές κενές θέσεις λόγω της βαθμολογικής βάσης του δέκα. Το υπουργείο Παιδείας μάλιστα φαίνεται ότι «αντέγραψε» την πολιτική που ακολουθήθηκε την περυσινή χρονιά και έδωσε σχεδόν σε όλα τα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ τις ίδιες θέσεις με πέρυσι.
Ούτε λιγότερες ούτε περισσότερες. Καμία αλλαγή προς όφελος των υποψηφίων δεν ανακοινώθηκε, ενώ το αποτέλεσμα ήταν οι θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια να είναι εφέτος 40.750, με τις περυσινές 40.770 (-20 θέσεις), και στα ΤΕΙ και στην ΑΣΠΑΙΤΕ 43.940, με τις περυ σινές 43.460 (+480).
Συνολικά 123.144 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα διεκδικήσουν τις 88.165 θέσεις που δόθηκαν εφέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μια μικρή μείωση εισακτέων παρατηρείται εφέτος στις Αστυνομικές Σχολές, η οποία αποδίδεται στην οικονομική κρίση καθώς λειτουργούν οι Ακαδημίες του κλάδου που φιλοξενούν υποψηφίους, αλλά και στις Στρατιωτικές Σχολές. Κατά τα άλλα, σε όλες τις περιζήτητες σχολές της χώρας οι θέσεις είναι ίδιες με πέρυσι.
Το πρόγραμμα και οι θέσεις ανά σχολή σε pdf
Κάντε μόνοι σας τις πράξεις!
Οι υποψήφιοι Γενικού Λυκείου διεκδικούν από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα το 90% των προσφερόμενων θέσεων. Σε ένα τμήμα που προσφέρει 200 θέσεις, διεκδικούν τις 180. Οι ίδιοι υποψήφιοι από κάθε τμήμα ΤΕΙ διεκδικούν το 69% των προσφερόμενων θέσεων. Από ένα τμήμα ΤΕΙ με 200 θέσεις, διεκδικούν τις 138. Ετσι, για να βρουν τις προσφερόμενες θέσεις στη δική τους κατηγορία, αν για παράδειγμα το τμήμα είναι πανεπιστημιακό, πολλαπλασιάζουν τις προσφερόμενες θέσεις επί 90 και το αποτέλεσμα το διαιρούν διά 100. Αν είναι ΤΕΙ, πολλαπλασιάζουν τις προσφερόμενες θέσεις επί 69 και το διαιρούν διά 100.