«Συναισθηματικό» άλλοθι επιχειρείται- από την πλευρά των εμπλεκομένων- να δοθεί στην ενέργεια ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος να φωνάξουν ρατσιστικά συνθήματα κατά των Αλβανών, στη διάρκεια της παρέλασης. Ο επικεφαλής του αγήματος, ανθυποπλοίαρχος τον βαθμό, φέρεται να ήταν παρών στο επεισόδιο της Μεγάλης Παρασκευής 26 Απριλίου 1997 ανοιχτά της Κέρκυρας, όταν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε καταδίωξη σκάφους, όπου επέβαιναν μέλη της αλβανικής μαφίας, έχασε τη ζωή του ο λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης. Ο ανθυποπλοίαρχος (του οποίου τα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά) υπηρετούσε την περίοδο εκείνη στην Κέρκυρα και είχε λάβει μέρος στις επιχειρήσεις, ενώ οι πληροφορίες από την πλευρά των βατραχανθρώπων τον θέλουν να επέβαινε στο σκάφος που επλήγη από τα πυρά των παρανόμων και να είχε φιλική σχέση με το θύμα.
Ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος είναι πλέον πεπεισμένοι ότι βρίσκονται εμπρός σε ένα οργανωμένο σχέδιο. Επίσης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως στο σχέδιο αυτό δεν μετείχαν και οι 36 άνδρες του αγήματος, κάτι που διερευνάται με μεγάλη προσοχή. Κατά μια εκδοχή, κάποιοι εκ των συμμετεχόντων, δήλωσαν πως με τον τρόπο αυτόν έκαναν ένα μνημόσυνο στη μνήμη του νεκρού συναδέλφου τους.
Η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος ωστόσο απορρίπτει όλη αυτή την παραφιλολογία. Μιλάει για μεμονωμένο, πέρα για πέρα κατακριτέο και ρατσιστικό συμβάν. «Πρόκειται για μια φθηνή και θρασύτατη δικαιολογία μερικών ανεγκέφαλων που δεν αμαυρώνει μόνο το Λιμενικό Σώμα,αλλά και τη μνήμη του Μαρίνου Ζαμπάτη» αναφέρουν στο «Βήμα» ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος που απαιτούν να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Στο γραφείο του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναυάρχου Θανάση Μπούσιου βρίσκεται πλέον ο φάκελος της υπόθεσης, καθώς έχει ολοκληρωθεί και επίσημα η Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Πολύ σύντομα αναμένεται να επιβληθούν βαριές ποινές.