Απογοητευμένος για το επιτόκιο και για το χαμηλό ύψος των προσφορών που κατατέθηκαν για το 7ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου που δημοπρατήθηκε χθες δηλώνει ο κ. Ν. Σκουριάς, διευθυντής επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος τονίζει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει υπερτιμολογηθεί.

– Πώς κρίνετε την έκδοση 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της οποίας αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ;

«Το επιτόκιο της έκδοσης μετά την επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφής με απογοήτευσε, καθώς περίμενα η απόδοση του επταετούς ομολόγου να διαμορφωνόταν τουλάχιστον στο 5,80%. Από την άλλη, θεωρώ ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν χαμηλότερες του αναμενόμενου, καταδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία και στη δυνατότητά της να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Χαρακτηριστικό του μειωμένου ενδιαφέροντος για την έκδοση αποτελεί το γεγονός ότι το βιβλίο προσφορών έκλεισε αρκετές ώρες αργότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκδοση του ΟΔΔΗΧ».

– Πού αποδίδετε εσείς αυτές τις εξελίξεις; Πιστεύετε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά;

«Οταν το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης τιμολογείται για το ελληνικό 10ετές ομόλογο στις 300 μονάδες βάσης και την ίδια στιγμή το αντίστοιχο κόστος για τους τίτλους του Λιβάνου, του οποίου η πιστοληπτική ικανότητα βρίσκεται οκτώ βαθμίδες κάτω από την ελληνική, ανέρχεται στις 250 μονάδες, τότε είτε οι επενδυτές υπερτιμολογούν τους κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα μας ή γνωρίζουν κάτι που εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε».

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των spreads τους επόμενους μήνες;

«Το αμέσως επόμενο “τεστ” θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου, καθώς κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Αθήνα για να κρίνει την αποτελεσματική εφαρμογή του ΠΣΑ. Κεντρικό μας σενάριο είναι η σταδιακή υποχώρηση των περιθωρίων απόδοσης σε πιο “δίκαια” επίπεδα που θα συνάδουν με τον πραγματικό αναλαμβανόμενο κίνδυνο της χώρας και την πιστοληπτική αξιολόγησή της. Η υιοθέτηση του σχεδίου στήριξης αναμένεται να δώσει το έναυσμα στην αποκλιμάκωση των πιέσεων, ενώ η πιστή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστία της Ελλάδας και στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος έναντι του δημοσίου χρέους της».

– Πόσο μπορεί να μειωθούν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων;

«Η συρρίκνωση των spreads μπορεί να φθάσει στις 100 και 200 μονάδες βάσης για τα 10ετή και 2ετή ομόλογα αντίστοιχα. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτιμούνται “φθηνά” και προσφέρουν ελκυστικά περιθώρια δυνητικών κεφαλαιακών αποδόσεων. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης του κεντρικού μας σεναρίου, μεγάλοι κερδισμένοι της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων δανεισμού θα είναι πιο μακρινές λήξεις, αφού θα προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις».