Το συντονισμό των κρατικών πολιτικών στην ΕΕ και τη δημιουργία μίας οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη -«έστω και εάν δεν μας αρέσει η ιδέα»- ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με στόχο την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν, ο οποίος επαναλαμβάνει την πρότασή του να εξετάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κρατικοί δημοσιονομικοί σχεδιασμοί πριν υιοθετηθούν.
Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Μ.Τετάρτη στην Zeit, ο κ. Σόιμπλε -από τους πιο σταθερούς ευρωπαϊστές εντός της γερμανικής κυβέρνησης- τάσσεται υπέρ της σύστασης μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, ιδιαίτερα στον τομέα της χάραξης της οικονομικής πολιτικής: «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό, μια οικονομική διακυβέρνηση, έστω κι αν δεν μας αρέσει πολύ ο όρος» δηλώνει.
Ο γερμανός υπουργός αναφέρει ως πρωταρχικής σημασίας την δημιουργία καλύτερων εργαλείων για την επιβολή του Συμφώνου Σταθερότητας, (και) για την αποφυγή μίας νέας κρίσης «ελληνικού τύπου». Η απάντηση του Β. Σόιμπλε είναι «περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη».
Ο κ. Σόιμπλε τάσσεται επίσης υπέρ ενός ομοσπονδιακού μοντέλου για την Ευρώπη, όχι όμως όπως εκείνου της Γερμανίας: «Η ομοσπονδιακή οργάνωση της Ευρώπης θα αποτελεί σε κάποιο βαθμό μια μη φυσιολογική εξέλιξη, θα πρόκειται για μια νέα δομή που δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιο μοντέλο που υπάρχει σήμερα».
Αν και η δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αποκάλυψε μια κάποια δόση ευρωσκεπτικισμού στη γερμανική κοινή γνώμη, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει παράλληλα «πεισμένος ότι η πολιτική τάξη θα επιτύχει να προωθήσει μια ομοσπονδιακή Ευρώπη στους πολίτες».
«Έχω μερικές φορές την εντύπωση» συνεχίζει όμως, «ότι οι άλλοι θα μπορούσαν να δείχνουν μεγαλύτερη προσήλωση στην εξήγηση των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής κοινότητας», σημειώνει, στηλιτεύοντας, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, την μειούμενη διάθεση της κυβέρνησης Μέρκελ να προωθήσει «ευρωπαϊκά ιδανικά».
Ενώ ο γερμανός υπουργός συγκαταλεγόταν σε εκείνους που τασσόταν υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας, η καγκελάριος κυρία Αγκελα Μέρκελ και τα άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης πίεζαν για μια ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) -την οποία ο Β.Σόιμπλε συνεχίζει «να βλέπει με σκεπτικισμό».
Τήρηση των κανόνων με ευρωπαϊκή εποπτεία ζητά ο Ρεν
«Η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική της διακυβέρνηση και την ικανότητά της να διασφαλίζει την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να αποφευχθεί μια κρίση αντίστοιχη με την ελληνική» αναφέρει επίσης σε συνέντευξή του στη γαλλική LeΜonde o Όλι Ρεν.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να ενισχυθεί με πυροσβεστικά μέσα, έτοιμα προς ενεργοποίηση για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων προβλημάτων. Εφόσον γίνει αυτό, η Κομισιόν θα μπορεί να είναι σε θέση να στέλνει προειδοποιήσεις στα κράτη μέλη και να εξετάζει μαζικά τα δημοσιονομικά τους προγράμματα πριν την τελική τους υιοθέτηση».
«Πρέπει να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και να βελτιώσουμε την οικονομική διακυβέρνηση» είπε απαντώντας σε ερώτηση για τα μαθήματα που πρέπει να πάρει η Ένωση από το ελληνικό πρόβλημα.
«Αυτό γίνεται μέσω καλύτερου συντονισμού και μεγαλύτερης δημοσιονομικής εποπτείας» εξήγησε, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του να μπορείη Κομισιόν «να στέλνει προειδοποιήσεις στα κράτη μέλη, να εξετάζουμε τις δημοσιονομικές προτάσεις μαζί πριν την τελική τους υιοθέτηση. Αυτό ήταν ταμπού για πολύ καιρό».
Σχετικά με το πακέτο ελληνική βοήθειας που προβλέπει διμερή δάνεια και συνδρομή του ΔΝΤ, ο φινλανδός επιτρόπος δήλωσε ότι ο μηχανισμός ο ίδιος θα πρέπει να κατευνάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές, αλλά η ΕΕ είναι έτοιμη να τον ενεργοποιήσει, αν χρειαστεί. «Είμαστε σε συναγερμό για το αν αυτό είναι απαραίτητο, τώρα έχουμε το πιστόλι στο τραπέζι» είπε.
Οσον αφορά την συνεργασία του ΔΝΤ με την Κομισιόν, ο κ. Ρεν είπε ότι δεν θα είναι εύκολη, διότι και οι δύο θεσμοί είναι εγγενώς διαφορετικοί. «Αλλά θα βρούμε τρόπο, διότι πρόκειται για εξαιρετική ευκαιρία» κατέληξε.