Μήπως η όρεξή σας «τραβάει» ζωντανό χταπόδι; τραγανιστά τηγανητά έντομα; ή… ανθρώπινο πλακούντα; Τότε η λύση έρχεται από τα λεγόμενα Food Αdventure Clubs (Λέσχες Γευστικής Περιπέτειας), τη νέα τάση που κερδίζει ολοένα περισσότερους οπαδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτά «σιδεροστόμαχοι» λάτρεις της περιπέτειας στην κουζίνα δοκιμάζουν τα πιο απίθανα και εξωτικά πιάτα. «Τίποτε δεν αποκλείεται από το μενού» λέει ο Κέρτις Καλέο, συνιδρυτής των Γαστροναυτών, της πιο διάσημης λέσχης γευστικής περιπέτειας, η οποία δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη. «Ολα τα εστιατόρια που είναι άξια σεβασμού σερβίρουν γλυκάδια,γλώσσα ή παντσέτα.Πρόκειται για μια γαστρονομική αναγέννηση». Αναγέννηση; Οι γευστικές εξορμήσεις των παράτολμων μελών των Food Αdventure Clubs παραπέμπουν μάλλον σε Μεσαίωνα, αφού οι διατροφικές επιλογές τους θα έκοβαν την όρεξη στους περισσοτέρους από τους «κοινούς θνητούς» που δείχνουν προτίμηση στα συμβατικά φαγητά. Περίεργοι ουρανίσκοι
Οι Γαστροναύτες ιδρύθηκαν στη Νέα Υόρκη πριν από τέσσερα χρόνια και έκτοτε ο Καλέο με τον συνεργάτη του Μπεν Ράισερ φθάνουν την κουζίνα στα… άκρα. Η ομάδα συγκεντρώνεται σε διαφορετικά εστιατόρια ή άλλες τοποθεσίες, όπως διαμερίσματα, την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα, ενώ ο αριθμός των μελών της αγγίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους 300. Οι διοργανωτές των γευμάτων για τους- κατά κοινή ομολογίαπερίεργους ουρανίσκους αναζητούν τα εστιατόρια που προτίθενται να φιλοξενήσουν τις συγκεντρώσεις τους, κάνουν επιτόπιες έρευνες υλικών και κάθε φορά καταρτίζουν από ένα διαφορετικό μενού. Οι Γαστροναύτες είναι μια λέσχη ανοικτή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να γίνει μέλος και να ταξιδέψει σε ακραίους γευστικούς προορισμούς. Προσοχή όμως: η λίστα αναμονής είναι μακρά, αφού η ανταπόκριση είναι μεγάλη και τα μέλη πρέπει να έχουν τον χρόνο να γνωριστούν καλά μεταξύ τους.
Η συνάντηση της λέσχης για τον μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκε σε ένα κορεατικό εστιατόριο στη συνοικία Κουίνς της Νέας Υόρκης. Εκεί, 50 «γαστρο-πολεμιστές» δοκίμασαν ζωντανό χταποδάκι και προσφάτως «χειρουργημένο» αστακό πάνω σε- βαρετά- φύλλα μαρουλιού. Οι αλλόκοτοι συνδαιτυμόνες, όταν δεν κατάπιναν τα σπαρταριστά πλοκάμια του ακρωτηριασμένου χταποδιού, καταβρόχθιζαν το κρέας του ζωντανού αστακού που κουνούσε ακόμη τις κεραίες και τις δαγκάνες του. Αλλες επιλογές των γευστικά τολμούντων μελών των Γαστροναυτών περιελάμβαναν καρδιά χοίρου, έντερα σε ξίδι, νεφρά τράγου και αρνίσιο μυαλό.
Τα παραπάνω εδέσματα φυσικά δεν είναι τίποτε μπροστά στις «γαστρο-αηδίες» (σύμφωνα με όσους αρέσκονται στο να ασκούν εύκολη κριτική…) άλλων λεσχών, οι οποίες συναντώνται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών: Βοστώνη, Σαν Φρανσίσκο, Ντένβερ είναι μερικές από αυτές. Η Λέσχη Γευστικής Περιπέτειας του Σαν Φρανσίσκο ξεπέρασε τα όρια της «αβανγκάρντ» κουζίνας όταν κάλεσε τα μέλη της σε ένα φαγοπότι που περιελάμβανε ανθρώπινο πλακούντα! Προς απογοήτευση των «πλακουντοφάγων», ωστόσο, το τρομακτικό γεύμα ακυρώθηκε από φόβο πιθανής έκθεσής τους σε διάλυμα φορμαλδεΰδης. Δεν το βάζουν όμως κάτω: στη σελίδα τους στο Facebook ανακοίνωσαν ότι ψάχνουν τρεις εγκύους για να τους προσφέρουν τον- μη μολυσμένο- πλακούντα τους και έτσι τελικά να ικανοποιήσουν τις «κανιβαλικές» ορέξεις τους.
Γλυκιά κάμπια
Επειτα υπάρχουν και οι εντομοφάγοι, όπως οι Βug Βiters στο Μπρούκλιν. Τα μέλη της λέσχης αρέσκονται στη δημιουργία γλυκών ή πικάντικων πιάτων με παντός είδους έντομα, όπως οι κάμπιες και οι γρύλοι. «Βρίσκονται παντού, είναι άφθονα, γιατί να μην τα τρώμε;» αναρωτιέται ο ιδρυτής της λέσχης Μαρκ Ντένις. Σωστά. Τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, χαμηλά σε λιπαρά και η κατανάλωσή τους σίγουρα μπορεί να μας εξοικονομήσει χρήματα. Εξάλλου, «όλα είναι θέμα γούστου» προσθέτει ο Ντένις.
Στο Ντένβερ του Κολοράντο οι λάτρεις των περίεργων γεύσεων δοκιμάζουν ό,τι απομένει στην κουζίνα του Τζον Εμάνουελ, σεφ και ιδρυτή της τοπικής Λέσχης Γευστικής Περιπέτειας. «Ως σεφ μερικές φορές οι ευκαιρίες προσγειώνονται στην αγκαλιά σου» λέει. «Βρίσκεις διάφορα όργανα ζώου όπως η γλώσσα. Σε αυτές τις εποχές αυτός είναι ένας υπεύθυνος τρόπος για να τρώει κανείς». Το επόμενο μενού της ομάδας περιλαμβάνει βάτραχο με κάρι, χοιρινό μυαλό και φιλιππινέζικο «μπαλούτ»: γονιμοποιημένο αβγό πάπιας, ποσέ ή τηγανητό, που περιέχει και το μερικώς σχηματισμένο έμβρυο.
«S΄ Αgapo», ελληνική κουζίνα, για το… «κεφαλάκι»
Οι γευστικές αναζητήσεις των Γαστροναυτών τούς οδήγησαν και στο ελληνικό εστιατόριο «S΄ Αgapo» στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Πρώτο πιάτο, ο γνωστός- και σε πολλούς από εμάς αγαπημένος- πατσάς. Παιχνιδάκι! Ούτε το καλαμαράκι στα κάρβουνα ούτε και το μοσχαρίσιο συκώτι που ακολούθησαν αποτελούν ακραίες γαστρονομικές επιλογές. Μήπως σας άνοιξε η όρεξη; Ας περάσουμε στο κυρίως: τρυφεροί, τηγανητοί όρχεις αρνιού που, αν και έκαναν ορισμένους από τους άνδρες της παρέας να αισθάνονται αμήχανα, στο τέλος έγιναν ανάρπαστοι. Γκραν (γκινιόλ) φινάλε; Αρνίσιο κεφαλάκι με όλα τα «εξαρτήματα»: μάτια, μάγουλα ακόμη και το μουσάκι στο σαγόνι. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι Γαστροναύτες ήταν το πώς θα άνοιγαν το κρανίο για να φάνε το μυαλό.
«Βγαίνουμε από την εποχή του βαρετού φαγητού»
Το ζητούμενο δεν είναι η ικανοποίηση της βιολογικής πείνας – πολλές φορές ούτε καν η νοστιμιά. Τα «βαρετά» φαγητά πρέπει να φύγουν από το τραπέζι, λένε τα μέλη των Food Αdventure Clubs. Για τη σεφ Τζένα Βόλτσεφ, η οποία παίρνει μέρος στις συναντήσεις των Γαστροναυτών από τον περασμένο Νοέμβριο, η συμμετοχή στην ομάδα είναι μια ευκαιρία για να δοκιμάζει φαγητά από διαφορετικούς πολιτισμούς. «Δεν χρειάζεται να ταξιδεύω σε διαφορετικές χώρες. Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο σε μηνιαία βάσηούτε σε ετήσια» λέει. Η Κέιτ Κρέιντερ, συντάκτρια του περιοδικού «Food and Wine», σημειώνει: «Τα αδιάφορα φαγητά τα τρώμε με το “τσουβάλι”. Βγαίνουμε από την εποχή του βαρετού φαγητού στην Αμερική». Και οι συντάκτες της ιστοσελίδας μαγειρικής epicurious. com προβλέπουν: «Σε δέκα περίπου χρόνια από σήμερα ορισμένα περίεργα φαγητά θα έχουν γίνει συνηθισμένα. Τα τηγανητά έντομα είναι ένα από αυτά».
«Πατείς με πατώ σε» για δείπνο με γρύλους και νύμφες μυρμηγκιών
«Repondez s΄il vous plait», ήτοι: «Απαντήστε, παρακαλώ». Ποια ήταν η ξεχωριστή εκδήλωση για την οποία οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή; Εντομοφαγία στο διαμέρισμα του Στιούαρτ. Επειδή τα προηγούμενα γεύματα με κεφαλάκια κοτόπουλου και αρνιού δεν ήταν αρκετά «σκληροπυρηνικά», η ομάδα αυτή τη φορά ξέθαψε το «άγιο δισκοπότηρο» του «γαστροναυτισμού» και επιδόθηκε σε ένα τσιμπούσι με έντομα: γρύλους, γιγάντιες κατσαρίδες, νύμφες μυρμηγκιών, τζιτζίκια και ακρίδες. Οχι, οι Γαστροναύτες δεν βγήκαν σε κυνήγι εντόμων στα πάρκα της Νέας Υόρκης. Επιστράτευσαν τον Ντέιβιντ Γκρέισερ, έναν ειδικό από το Ρόουντ Αϊλαντ, ο οποίος διατηρεί μια εταιρεία που ειδικεύεται στην απόλαυση της βρώσης εντόμων. Εκείνοι έβαλαν τη μαγειρική τέχνη και τη σαμπάνια.