«Δεν θα μείνω σιωπηλή. Ο Σαμαράς προωθεί ένα αρχηγικό κόμμα σε αντίθεση με όσα ευαγγελίζεται.Δεν δικαιούμαι να μείνω απαθής» λέει τις τελευταίες ημέρες σε συνομιλητές της η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη . Η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει επιλέξει έναν τελείως διαφορετικό δρόμο από αυτόν του προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά και, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, πολύ δύσκολα θα βρεθεί στον ίδιο δρόμο με τον πρόεδρο του κόμματος.

Σε συζητήσεις με πολιτικούς της φίλους, βουλευτές και στελέχη, εμφανίζεται- ειδικά μετά το πρώτο «γαλάζιο» προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη πριν από οκτώ ημέρες- αποφασισμένη να συγκρουστεί ευθέως με τον πρόεδρο της ΝΔ. Αντιδρά ευθέως στα σχέδιά του για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος αλλά και σε διάφορα πολιτικά ζητήματα και έχει χαράξει μια στρατηγική σύμφωνα με την οποία θα καταγράφει όλο και πιο έντονα τη διακριτή παρουσία της στα εσωκομματικά δρώμενα.

Για την κυρία Μπακογιάννη η εποχή των ισορροπιών τελείωσε. Η εμφάνισή της στο προσυνέδριο και η ευθεία αμφισβήτηση των αποφάσεων του κ. Σαμαρά προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά κυρίως ερωτήματα: Πού το πάει η Ντόρα; Η ίδια δεν δείχνει να έχει- τουλάχιστον την παρούσα περίοδο- στρατηγική εξόδου από τη ΝΔ αλλά είναι αποφασισμένη να μην αφήνει πλέον τίποτε αναπάντητο. Κυρίως θέλει να εκφράσει, όπως λέει, τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους της ΝΔ που δυσανασχετούν με τις επιλογές της νέας ηγεσίας.

Από την πλευρά του κ. Σαμαρά προτιμούν να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά, σε αντίθεση με τη στάση μερικών σκληροπυρηνικών «σαμαρικών» που πριν από λίγες ημέρες εισηγούνταν ως και διαγραφές. Προτιμούν να αποδώσουν την επιθετική στάση της κυρίας Μπακογιάννη σε «ψυχολογική πίεση». «Ο πρόεδρος έχει υπομονή» προσθέτουν. «Απλώς δεν θα είναι απεριόριστηαν αυτές οι παρεμβάσεις γίνουν σύστημα» .

Ολα δείχνουν στη ΝΔ ότι αρκεί μια σπίθα για να προκληθεί η έκρηξη. Βέβαια η κυρία Μπακογιάννη, εκτός από τις ενστάσεις της, δεν αμφισβητεί τον κ. Σαμαρά ούτε σκοπεύει, όπως διευκρινίζει, να επενδύσει σε ενδεχόμενη προσωπική αποτυχία του προέδρου της ΝΔ.

Οι εισηγήσεις που δέχεται από στελέχη, βουλευτές και πολιτικούς της φίλους είναι να μην αρκεστεί σε χαμηλή πτήση στο κόμμα αλλά να συνεχίσει στον ίδιο επιθετικό τόνο. Αποτελεί επιλογή της από τη στιγμή που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διακατέχεται από διάθεση πολιτικού αναχωρητισμού. Ανεξάρτητα αν υποστηρίζει ότι δεν έχει ρόλο στη «νέα ΝΔ» που λέει και ο κ. Σαμαράς, πιστεύει πως δικαιούται να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα και δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως «ομαδάρχισσα».

Αυτό που γίνεται φανερό σε όσους τη συναντούν ή συνομιλούν μαζί της είναι ότι δεν αισθάνεται άνετα με την προεδρία Σαμαρά και αγνοεί τις διαρροές ότι μπορεί να διαγραφεί πριν από το συνέδριο, ακόμη και «δι΄ ασήμαντον αφορμή». Εξάλλου πολλά στελέχη της ομάδας της υποστηρίζουν ότι στη ΝΔ υπάρχει πάγια θετική αντιμετώπιση στην εκάστοτε «εσωκομματική αντιπολίτευση» και θυμίζουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είχε δώσει διακριτά αξιώματα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους και τους επέτρεπε να εκφράζονται στα συνέδρια και στην ΚΕ. Αυτό όμως αλλάζει και δεν το επιθυμεί ο κ. Σαμαράς, ο οποίος της έστειλε μήνυμα: «Τέρμα τα βιλαέτια,οι βαρονίες και τα φέουδα». Η ίδια αρνείται να μπει στη συζήτηση για το ενδεχόμενο νέου κόμματος, αν και υποστηρικτές της εμφανίζονται ένθερμοι οπαδοί ενός τέτοιου σεναρίου αλλά όχι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.