O ξένος Τύπος μεταφέρει τον ενθουσιασμό των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από τη νέα τους εμπλοκή σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή τη φορά η εμπλοκή τους είναι πιο βαθιά. Η προηγούμενη αφορούσε την παροχή βοήθειας προς την Ουγγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία, οι οικονομίες των οποίων είχαν πληγεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Βrothers. Τη φορά αυτή το ΔΝΤ εμπλέκεται στη διάσωση μιας χώρας-μέλους της ζώνης του ευρώ, αναλαμβάνοντας μάλιστα σημαντικό ρόλο. Και ο ενθουσιασμός των αξιωματούχων του ΔΝΤ έχει να κάνει με την αναβάθμιση του ρόλου του Ταμείου, το οποίο πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν «πολύ μικρό για να είναι χρήσιμο» και ασχολούνταν κυρίως με τη διάσωση οικονομιών της υποσαχάριας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο η πρόσφατη οικονομική κρίση το επανέφερε στο προσκήνιο. Λέγεται μάλιστα ότι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έστειλε τον πολιτικό του αντίπαλο, τον σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος-Καν, ως επικεφαλής του ΔΝΤ για να απαλλαγεί από αυτόν. Τώρα όμως ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος έχει κερδίσει πόντους ως επικεφαλής του ΔΝΤ και σε κάθε περίπτωση βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο, είναι πολύ πιθανό να είναι αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Μάλιστα την προσεχή εβδομάδα ο Ντομινίκ Στρος Καν θα περιοδεύσει στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, θα επισκεφθεί τη Ρουμανία και την Πολωνία, χώρες τις οποίες έχει βοηθήσει το Ταμείο: τη μεν πρώτη με τη συμμετοχή της στο προαναφερθέν πρόγραμμα, τη δε δεύτερη ανοίγοντάς της γραμμή χρηματοδότησης ύψους 30 δισ. ευρώ, την οποία όμως οι Πολωνοί ποτέ δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν.

Επισήμως, το ΔΝΤ αρνείται να σχολιάσει την απόφαση της ΕΕ για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και τον ρόλο του. Εκπρόσωποί του δηλώνουν προς «Το Βήμα» ότι δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου που ενέκριναν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. «Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Οπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν,το ΔΝΤ είναι πάντα έτοιμο να εξετάσει αίτημα χώρας-μέλους του για οικονομική βοήθεια» αναφέρεται στην ολιγόλογη ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το ΔΝΤ.

Το να μετατραπείς από παρίας πριν από μερικά χρόνια σε βασικό εταίρο διάσωσης μιας χώρας-μέλους της ζώνης του ευρώ αναμφίβολα είναι κάτι που αλλάζει σημαντικά την εικόνα του ΔΝΤ. Πρόκειται για μια ευκαιρία που το Ταμείο είναι έτοιμο και πρόθυμο να αρπάξει. Είναι όμως ακόμη ένα πλήγμα στην εικόνα της ευρωζώνης και στο ίδιο το ευρώ, το οποίο φαίνεται ότι δεν μπορεί να λύσει μόνο του τα προβλήματά του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παίξει πειστικά τον ρόλο του εναλλακτικού αποθεματικού νομίσματος, δίπλα στο δολάριο.

Οι πρώτες δημόσιες κριτικές ήλθαν από το πλούσιο σε ρευστό χρήμα Πεκίνο. Ενώ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ασφάλεια των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, χθες για πρώτη φορά αναφέρθηκε στα ευρωομόλογα επισημαίνοντας ότι έχουν «επενδυθεί τεράστια ποσά στο ευρωπαϊκό χρέος» και προειδοποιώντας ότι «ήλθε η ώρα οι Ευρωπαίοι να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους». O κινέζος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος όπως και οι άλλοι αξιωματούχοι δεν εκφράζει ποτέ προσωπικές απόψεις αλλά μιλάει πάντα κατευθυνόμενος από την ηγεσία του, τόνισε ότι θεωρεί απίθανο να χρεοκοπήσει η χώρα μας και ότι ο πραγματικός φόβος είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα του ευρώ.