Τέσσερα σημαντικά προγράμματαπαρεμβάσεις στον τομέα της στέγασης της Δημόσιας Διοίκησης, στην αξιοποίηση ακινήτων του δημόσιου τομέα και ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και στην πραγματοποίηση αστικών αναπλάσεων που κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη επιβαρημένων αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα, έχει σχεδιάσει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και έχει παραδώσει προς έγκριση στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Μεταξύ των προγραμμάτων που προτείνει η ΚΕΔ και παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι η συμπληρωματική στέγαση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η αξιοποίηση κτιρίων ασφαλιστικών οργανισμών και εθνικών κληροδοτημάτων, αστικές και περιαστικές αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη και στη Ραφήνα.
Το Μέγαρο Μαξίμου επεκτείνεται:
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της ΚΕΔ, το Γραφείο του Πρωθυπουργού με τις υποστηρικτικές υπηρεσίες στεγάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου επί της Ηρώδου Αττικού. Με τη μέχρι πρότινος λειτουργία το κτίριο μετά βίας κάλυπτε τις ανάγκες του Γραφείου του Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα τη χρησιμοποίηση βοηθητικών ημιυπόγειων χώρων ως χώρων γραφείων με υπέρμετρη πίεση όλων των συστημάτων και κυρίως χωρίς τη δυνατότητα δημιουργίας των αναγκαίων βοηθητικών χώρων. Η ΚΕΔ προτείνει τη μεταστέγαση των γραφείων που σήμερα βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου σε άλλα κτίρια πλησίον αυτού, όπως είναι ακίνητο ιδιοκτησίας του ΟΑΕΕ στην οδό Βουλής στο Σύνταγμα ή σε άλλο παραπλήσιο ακίνητο ιδιοκτησίας ΙΚΑ. Οπως αναφέρεται στην πρόταση της ΚΕΔ, ο ριζικός εκσυγχρονισμός των κτιρίων που βρίσκονται επί της οδού Βουλής για τη στέγαση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με μικρές πολεοδομικές παρεμβάσεις, όπως η πεζοδρόμηση και η δενδροφύτευση του τμήματος της οδού Βουλής μεταξύ της οδού Καραγεώργη Σερβίας και Κολοκοτρώνη, θα αποτελούσε κρίσιμη παρέμβαση αναζωογόνησης του εμπορικού κέντρου με βασικό χαρακτηριστικό την παρουσία δημόσιας λειτουργίας. Αξιοποίηση κτιρίων ασφαλιστικών οργανισμών και εθνικών κληροδοτημάτων
Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται πολλά κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα και στην κατάσταση που βρίσκονται επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της εμπορικής λειτουργίας του και αποτελούν αντικίνητρο για νέες επενδύσεις σε αυτό. Επειτα από προκαταρκτική έρευνα της ΚΕΔ διαπιστώθηκε ότι στο κέντρο της Αθήνας είναι διαθέσιμα 20 τουλάχιστον ακίνητα σε πρώτη φάση ιδιοκτησίας ασφαλιστικών οργανισμών και εθνικών κληροδοτημάτων, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και σε κακή κατάσταση κατά κανόνα. Η αξιοποίησή τους αφορά την ανακαίνιση-εκσυγχρονισμό τους ειδικά για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και δημόσιων λειτουργιών στο κέντρο της Αθήνας. Το συνολικό κόστος επένδυσης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ.
Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Γλυφάδας
Η προοπτική ανάπλασης-διαμόρφωσης της παραλίας της Γλυφάδας, σύμφωνα με την κατατεθείσα στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) μελέτη της ΚΕΔ, αποτελεί ευκαιρία αστικής ανάπλασης που θα σηματοδοτήσει μια νέα πολιτική, εξυπηρετώντας τους πολίτες με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουν συνηθίσει για τον κοινόχρηστο χώρο. Το προϋπολογιζόμενο κόστος των 15 εκατ. ευρώ του έργου της ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί από συνδυασμένους πόρους δημόσιας συμμετοχής, κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και πόρους της ΚΕΔ με αποπληρωμή από τα προβλεπόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση των νέων εκμεταλλεύσεων. Η υλοποίηση του έργου της ανάπλασης εξαρτάται από την έγκριση της σχετικής μελέτης της ΚΕΔ που έχει κατατεθεί στον ΟΡΣΑ. Το συνολικό έργο της ανάπλασης προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε μία τριετία από την έγκριση της μελέτης, με δυνατότητα ολοκλήρωσης της κατασκευής των εκμεταλλεύσεων και τμημάτων του αρκετά νωρίτερα.
Ανάπλαση παραλιακού μετώπου ΜαραθώναΝέας Μάκρης- Ραφήνας
Ενα από τα σημαντικότερα έργα που προτείνει η ΚΕΔ να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι οι συντονισμένες παρεμβάσειςαναπλάσεις από την παραλία Σχινιά (διοικητικά όρια του Δήμου Μαραθώνα με Δήμο Γραμματικού) έως και την παραλία Μαρίκες (διοικητικά όρια Δήμου Ραφήνας με Δήμο Αρτέμιδος) και περιλαμβάνει τη χερσαία ζώνη έως τη λεωφόρο Μαραθώνος, με συνολικό κόστος 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΚΕΔ, στόχος της σχεδιαζόμενης ανάπλασης είναι η ανάδειξη της περιοχής σε ένα σύγχρονα οργανωμένο τόπο αναψυχής και περιπάτου για όλες τις ηλικίες, υπερτοπικής εμβέλειας και σημασίας. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή του έργου στην οικιστική, συγκοινωνιακή, τουριστική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την αστική και περιαστική ανάπλαση σε όλη τη χώρα. Η ανάπλαση της περιοχής θα επιτευχθεί με ενέργειες που θα εξασφαλίζουν την άνετη πρόσβαση, με κατάλληλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, με διανοίξεις οδών και διαμόρφωση των αναγκαίων χώρων στάθμευσης, καθώς και τη δημιουργία κατά μήκος της παραλίας ποδηλατόδρομου- πεζόδρομου σε συσχετισμό με τις εγκάρσιες προσβάσεις από τη λεωφόρο Μαραθώνος, τη δημιουργία μαρίνας, λιμενικών καταφυγίων και έργων προστασίας των ακτών, καθώς και εμπορικών και τουριστικών υποδομών ήπιας μορφής.