O κ. Γ. Παπανδρέου έφτασε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το απόγευμα, συνοδευόμενος από τους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Πεταλωτή και Δ. Δρούτσα. Αμέσως ξεκίνησε έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Το βράδυ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Οι συνομιλητές του έλληνα πρωθυπουργού δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία. Ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να έχει μια έστω και μικρή δυνατότητα παρέμβασης σε αυτό το μπρα ντε φερ των ισχυρών της Ευρώπης, έστειλε στο Παρίσι τον κ. Χ. Παμπούκη. Ο υπουργός Επικρατείας την Πέμπτη συναντήθηκε με τους υπόλοιπους στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ως το μεσημέρι της Πέμπτης λάμβανε ανησυχητικά μηνύματα για τη στάση της Γερμανίας. Ξαφνικά όμως ανακοινώθηκε η συμφωνία Σαρκοζί- Μέρκελ και ο κ. Παπανδρέου εκλήθη σε μια πενταμερή σύσκεψη στην οποία, εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ , συμμετείχαν επίσης ο κ. Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μολονότι προσπάθησε, δεν κατάφερε να κάνει κάποια ουσιαστική αλλαγή στο κείμενο· κυρίως να βελτιώσει την ασάφεια που υπάρχει ως προς τον προσδιορισμό της αδυναμίας δανεισμού προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας. Αυτό το σημείο της συμφωνίας αποτελεί μια «γκρίζα ζώνη» για την κυβέρνηση. Ωστόσο οι υπουργοί που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό έλεγαν πως υπό τις συνθήκες που ελήφθη η απόφαση αυτή ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα.