ΒΕΡΟΛΙΝΟ Αγαπά τους Ελληνες, αλλά όχι την οικονομία τους. Σε αυτή τη φράση συνοψίζονται, εν κατακλείδι, οι απόψεις που εξέθεσε το απόγευμα της Παρασκευής η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Και αυτή ήταν και η αφετηρία για τη λύση που επέβαλε η ίδια στη Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. «Εμείς στη Γερμανία έχουμε μεγάλη συμπάθεια για τους Ελληνες» είπε. «Γι΄ αυτό και κάλεσα τον Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο για να αναζητήσουμε ευρωπαϊκή λύση».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι σημαίνει «ευρωπαϊκή», η απάντησή της ήταν: «Είναι ευρωπαϊκή, επειδή ελήφθη από ευρωπαίους ηγέτες». Από οικονομοτεχνική άποψη ωστόσο, παραδέχθηκε, αποτελεί «κλασική μεικτή λύση», επειδή συνδυάζει τη συμβολή των ευρωπαϊκών χωρών με εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό, συνέχισε, ήταν αναπόφευκτο, επειδή οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν μια καθαρά ευρωπαϊκή παρέμβαση. «Μπήκαμε σε παρθένο έδαφος» τόνισε. Οι περιστάσεις έκαναν απαραίτητη αυτή την κίνηση. Η χθεσινή απόφαση, σύμφωνα με την ίδια, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρόκειται για τη συγκρότηση ενός μηχανισμού «γενικής φύσεως», είπε, ο οποίος θα μπορεί να παρεμβαίνει παντού όπου εκδηλώνεται κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί τελεσίδικο μοντέλο. Υπό την παρούσα κατάσταση όμως είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η μεγάλη πείρα του ΔΝΤ σε χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία. Ηγερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε επίσης κατά της άποψης ότι για τα προβλήματα στη χώρα μας ευθύνονται κυρίως οι κερδοσκόποι. «Αν η Ελλάδα δεν είχε τα προβλήματα που έχει, οι κερδοσκόποι δεν θα είχαν εύκολο παιχνίδι» είπε.
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας μιας ευρωπαϊκής χώρας, τόνισε, πρέπει να προκαλέσει άμεσα συναγερμό στην Ευρώπη. «Ημασταν απροετοίμαστοι. Πριν από δέκα χρόνια, όταν εισαγάγαμε το ευρώ, δεν είχαμε φανταστεί τέτοιον κίνδυνο και δεν είχαμε στήσει ανάλογο προστατευτικό μηχανισμό» είπε. «Γι΄ αυτό και πρέπει να δώσουμε τώρα συστηματική απάντηση στα νέα φαινόμενα. Δεν θέλωύστερα από δέκα χρόνιανα βρεθώ πάλι απροετοίμαστη απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις».
Την «απάντηση» αυτή θα αναλάβει να δώσει μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, θα αποτελείται από τους 27 αρχηγούς κρατών της Κοινότητας (σ.σ.: και όχι από τους 16 της ευρωζώνης, όπως επιδιώκει η γαλλική κυβέρνηση) και θα διαθέτει ένα όργανο άμεσης παρέμβασης, μια «task force», η οποία θα επιβλέπει και θα επιβάλλει την εφαρμογή των μέτρων που συνοδεύουν την παροχή βοήθειας. Προς τον σκοπό αυτόν, πρόσθεσε, πρέπει να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, και δη με σύμφωνη γνώμη των 27 χωρών-μελών. «Από αυτή την άποψη δεν ανησυχώότι θα αλλάξει κάτι που δεν θα ήθελα» συμπλήρωσε, προκαλώντας τα γέλια των παρισταμένων δημοσιογράφων και διπλωματών.