Ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο οι εισηγμένες που θα διανείμουν μερίσματα, καθώς η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, τα νέα φορολογικά μέτρα και το γεγονός ότι οι εταιρείες επιλέγουν να κρατήσουν χρήματα στο ταμείο τους για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, είναι μετρημένες στα δάχτυλα, η εικόνα δείχνει εντελώς αντίθετη στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής και εταιρικής ύφεσης την προηγούμενη διετία οι εταιρείες παγκοσμίως περιέκοψαν βίαια τις πληρωμές μερισμάτων καθώς η έλλειψη χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και η ραγδαία αύξηση των αποδόσεων (στη λήξη) των εταιρικών ομολόγων εξανάγκασαν τις επιχειρήσεις να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές όσον αφορά τη διανομή μερίσματος.
Ωστόσο τα πράγματα τώρα φαίνεται να αλλάζουν. Η προτίμηση των αναλυτών στις στρατηγικές υψηλών μερισμάτων βασίζεται μάλιστα σε διάφορα επιχειρήματα:
Πρώτον, μετά τη δραματική περικοπή τους το 2009 αναμένεται τα μερίσματα να αυξηθούν ξανά εντός των επομένων 12 μηνών. Αυτή η αύξηση θα προέλθει από τη σημαντική ενίσχυση των ταμειακών ροών και από το γεγονός ότι οι ισολογισμοί των εταιρειών είναι υγιείς. Ο συνδυασμός των παραπάνω με το γεγονός ότι το ποσοστό διανομής των κερδών (το ποσοστό των κερδών που διανέμεται ως μέρισμα στους μετόχους) βρίσκεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από άλλες παρόμοιες περιόδους καθιστά την αύξηση των μερισμάτων κατά 10% με 20% ρεαλιστική προοπτική (όχι πάντως στην Ελλάδα).
Δεύτερον, σε ένα περιβάλλον μέτριας ανάπτυξης για τις αναπτυγμένες οικονομίες το 2010 και το 2011, τα μερίσματα θα συμβάλουν σημαντικά στη συνολική απόδοση των μετοχών. Από το 1990, παρατηρεί η ΙΝG, τα μερίσματα αντιστοιχούν περίπου στο 70% της συνολικής απόδοσης των μετοχών. Επίσης οι στρατηγικές μερισμάτων συχνά υπεραποδίδουν σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς σε περιόδους όπου η ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο. Ενα τρίτο επιχείρημα, που υποστηρίζει τις στρατηγικές μερισμάτων αφορά την αναζήτηση αποδόσεων. Το 2009 αυτή η ανάγκη ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω της επένδυσης σε εταιρικά ομόλογα. Τώρα που οι μερισματικές αποδόσεις βρίσκονται κοντά στις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα στραφούν ξανά στα μερίσματα καθώς σε μερικούς κλάδους οι μερισματικές αποδόσεις βρίσκονται υψηλότερα των αντίστοιχων των ομολόγων. Ετσι, σε ένα περιβάλλον συνολικά χαμηλότερων αναμενόμενων επιδόσεων για τα χρηματιστήρια, τα μερίσματα αναμένεται να αναβαθμιστούν το 2010, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο κομμάτι των συνολικών αποδόσεων των μετοχών.