Το ζήτημα της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας θέτουν ευθέως προς επίλυση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ηellenic Αmerican University και η Ελληνοαμερικανική Ενωση. Αφορμή για την προσφυγή που κατατέθηκε αποτέλεσε η από 1.3.2010 απόφαση της υπουργού Παιδείας με την οποία διατάχθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων να σφραγίσει το κτίριο επί της οδού Καπλανών 12 όπου στεγάζεται το αμερικανικό πανεπιστήμιο και να αφαιρεθούν οι επιγραφές που ανέγραφαν την επωνυμία του. Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.
Παράλληλα, το αμερικανικό πανεπιστήμιο πλήττει τον πυρήνα του νόμου που καθορίζει τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των κολεγίων και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα. Το αμερικανικό πανεπιστήμιο, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται με αμερικανικό νόμο του 2004 που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Γερουσίας και της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, υποστηρίζει ότι δεν εμπίπτει στις νομοθετικές διατάξεις για τη λειτουργία των κολεγίων, καθώς αποτελεί δημόσιο πανεπιστήμιο.
Η σφράγιση του πανεπιστημίου αντίκειται στην υπερνομοθετικού περιεχομένου διμερή συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία κυρώθηκε με νόμο το 1991. Συμφωνία η οποία υπερισχύει του νόμου για τη λειτουργία των κολεγίων, επισημαίνεται στην προσφυγή. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πανεπιστημίου, η παύση λειτουργίας του έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αντίθετα, η λειτουργία του αντλείται και συμπλέει απόλυτα με τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 16 που αφορούν τη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Η διακοπή της λειτουργίας του, υπογραμμίζεται στην προσφυγή, συγκρούεται με τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Ούτε όμως της σφράγισης προηγήθηκε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παραβιάζεται, καθώς η σφράγισή του το οδηγεί σε οικονομική καταστροφή. Και αυτό, γιατί επιφέρει «εκτεταμένη περιουσιακή ζημιά», απώλεια διδάκτρων, τεράστιο πλήγμα στην επαγγελματική του φήμη, κλονισμό των συνεργασιών του με τα άλλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια, κ.ά.