ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Mε βασικά ζητούμενα το εύρος της συμμετοχής και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ενδεχόμενη επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα αν αυτή αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα εξυπηρέτησης των διεθνών δανειακών αναγκών της, οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και των χωρών της ζώνης του ευρώ συνέχιζαν ως αργά χθες το βράδυ τις διαβουλεύσεις τους. Σε περίπτωση συμφωνίας ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι θα συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες τη δεύτερη στην ιστορία της ΕΕ Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας θα υιοθετηθούν οι οριστικές αποφάσεις. Σε περίπτωση ασυμφωνίας η σύγκληση της συνόδου που προχθές ζήτησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θα ακυρωθεί δίνοντας την εικόνα μιας ΕΕ εντελώς αδύναμης να ανταποκριθεί στα σημεία των καιρών.
Το μείζον πρόβλημα έγκειται στη σκλήρυνση της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης η οποία τις δύο τελευταίες ημέρες φέρεται να έχει αποφασίσει ότι τη βασική ευθύνη για την ενδεχόμενη επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα θα πρέπει να την έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επί της ουσίας η Ανγκελα Μέρκελ προτείνει ότι αν η Ελλάδα αποφασί σει να προσφύγει στο ΔΝΤ, η ευρωζώνη θα συμπαρασταθεί, αλλά ο ρόλος της θα είναι επικουρικός και τον κεντρικό ρόλο θα τον έχει το ΔΝΤ. Κατά τη γερμανική πλευρά, η επί της ουσίας παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα πρέπει να αποτελέσει μια «εξαίρεση» στην ιστορία του ευρώ, αφού στο μέλλον θα πρέπει, κατά το Βερολίνο, να θεσπισθεί ένας μηχανισμός έσχατης ανάγκης ο οποίος κάτω από εξαιρετικά αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις θα ενισχύει τις χώρες του ευρώ όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με αυτά που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Με βάση τα ανωτέρω, η γερμανική πλευρά επέμενε ως χθες ότι δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί σήμερα σε επίπεδο κορυφής σύνοδος των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Μ ε την άποψη αυτή διαφωνούσαν ως χθες το βράδυ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και πολλές από τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ. Ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν κατέστησε σαφές χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ότι η Επιτροπή τάσσεται υπέρ μιας μορφής αρωγής προς την Ελλάδα όπου τη βασική ευθύνη θα την έχει η ΕΕ και όχι το ΔΝΤ.
Την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οπως τόνισε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ευρωζώνη να δημιουργήσει έναν συντονισμένο μηχανισμό δράσης, ο οποίος θα βοηθήσει την Ελλάδα αν χρειαστεί. Ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα ενεργοποιηθεί αυτόματα, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας», μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα.