Στην κατανάλωση θα πρέπει να στηριχθεί η γερμανική οικονομία τα επόμενα χρόνια, ώστε να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη από τη σταδιακή πτώση των καθαρών εξαγωγών της τα επόμενα τρίμηνα. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η οποία υπογραμμίζει ότι από τις έως τώρα εξελίξεις στη Γερμανία και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης προκύπτει από τη μία πλευρά πτώση της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης, των ιδιωτών και του Δημοσίου, και από την άλλη αύξηση της παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2009, καθώς και στο α΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, η αύξηση της παραγωγής στη ζώνη του ευρώ απορροφήθηκε από την αναπλήρωση των αποθεμάτων και από τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στις ΗΠΑ, στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες αναδυόμενες αγορές.
Εξάλλου η Αlpha Βank τονίζει ότι παρά τις προοπτικές αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, που ενισχύονται από την αναμενόμενη αυξητική τάση της απασχόλησης από τον τρέχοντα μήνα, οι συνθήκες για άνοδο των εξαγωγών της ευρωζώνης στον υπόλοιπο κόσμο δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές μετά το α΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς. Ηδη η Κίνα σχεδιάζει την εφαρμογή μέτρων αποτροπής της υπερθέρμανσης στην οικονομία της, ενώ οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ανάπτυξή τους στον διπλασιασμό των εξαγωγών τους στην επόμενη πενταετία. Εξάλλου τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις περισσότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Αlpha Βank, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 τα πλεονάσματα του εμπορικού ισοζυγίου των τριών πλεονασματικών χωρών της (Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία) μειώθηκαν κατά 33,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ελλείμματα του ίδιου ισοζυγίου των υπολοίπων χωρών της αυξήθηκαν κατά 109,8 δισ. ευρώ, στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να βγάλουν πιο γρήγορα τις οικονομίες από την ύφεση.