Ανθεκτικότερες στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης εμφανίζονται οι βιομηχανίες τροφίμων- ποτών. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιβράδυνση της παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων το 2009 διαμορφώνεται στο 2,6%, ενώ για το σύνολο της μεταποίησης η πτώση διαμορφώνεται στο 9,4%. Εντονότερη πίεση δέχεται ο κλάδος των ποτών, όπου η μείωση διαμορφώνεται στο 6,7%.

Οσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, καταγράφεται αλλαγή τάσης με αύξηση της παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων κατά 5%, ενώ αισθητά βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα στο ξεκίνημα του 2010: τον Ιανουάριο η πτώση στα τρόφιμα διαμορφώνεται στο-3,9% έναντι-4,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ στα ποτά η πτώση συρρικνώνεται στο -4,8% από-8,7% πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στον κλάδο τροφίμων- ποτών δραστηριοποιούνται περίπου 16.300

επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 17,1% του συνόλου των μεταποιητικών επιχειρήσεων, και απασχολούνται άμεσα 120.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22% των συνολικώς απασχολουμένων στη μεταποίηση, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλον κλάδο. Σημειώνεται ότι, κατά το α΄ εξάμηνο του 2009 και συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, το εργατικό δυναμικό της βιομηχανίας τροφίμων- ποτών αυξήθηκε κατά 5,5%, γεγονός που αποτυπώνει την υψηλή προσαρμοστικότητα του κλάδου στις νέες απαιτήσεις, τη συμβολή του στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.

Σε όρους κύκλου εργασιών, ο κλάδος πραγματοποιεί πωλήσεις πάνω από 12 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το 21% του συνόλου του μεταποιητικού τομέα, ενώ κατατάσσεται πρώτος ως προς το μερίδιο επί του συνόλου της προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης. Ο υποκλάδος «αρτοσκευάσματα, σνακ, ζαχαρώδη, ζυμαρικά» είναι ο μεγαλύτερος σε όρους τζίρου, καθώς σε αυτόν δραστηριοποιούνται πάνω από τα 2/3 των επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 του συνολικού τζίρου του κλάδου και απορροφά σχεδόν τη μισή απασχόληση. Ακολουθούν η «παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων» (16,8% του τζίρου) και τα «ποτά» (16,5% του τζίρου).

Το 2009 ο δείκτης τιμών παραγωγού στα τρόφιμα μειώνεται κατά 1,5%, ενώ αντίθετα στα ποτά αυξάνεται κατά 3,2%. Τόσο κατά το 2008, όταν οι τιμές είχαν εν γένει αυξηθεί, όσο και κατά το 2009, όταν οι τιμές μειώθηκαν, οι δείκτες τιμών παραγωγού στα τρόφιμα και στα ποτά μεταβλήθηκαν πολύ ηπιότερα σε σχέση με το σύνολο της μεταποίησης.