Μειωμένη ζήτηση, που ενδέχεται να επιβεβαιώσει την άποψη ότι οι Ελληνες είμαστε… της τελευταίας στιγμής, δείχνουν τα στοιχεία ξενοδόχων και επαγγελματιών του τουρισμού λίγες ημέρες πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Η κρίση, τα μέτρα αλλά και η εποχή που «πέφτουν» εφέτος οι άγιες ημέρες του Πάσχα αποτελούν τους κύριους λόγους για τη μειωμένη ζήτηση, αν και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου δεν παραλείπουν να δηλώνουν αισιόδοξοι, αναμένοντας τις επόμενες ημέρες για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
«Πολύ μειωμένη» είναι η ζήτηση από τους Ελληνες για τις αργίες του Πάσχα, όπως αναφέρει ο κ. Σπ. Γκίνης, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού οργανισμού Ginis Vacances, ο οποίος αποδίδει το φαινόμενο σε τρεις λόγους: Στην περιρρέουσα αρνητική ψυχολογία λόγω της κρίσης, στο ότι το Πάσχα είναι πολύ νωρίς και «ο κόσμος δεν έχει μπει στη διαδικασία να προγραμματίσει διακοπές» και στο γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν καθώς οι ημέρες των αργιών δεν είναι ικανή αιτία για να διατηρηθούν ανοικτά έναν μήνα υποτονικό σε κρατήσεις.
Ολοι οι προορισμοί εμφανίζουν διαθεσιμότητα, με τις τιμές να κυμαίνονται για τέσσερις διανυκτερεύσεις (με μεταφορά) στα 350-400 ευρώ το άτομο. Ποσό που ο κόσμος «σκέφτεται να δαπανήσει» με όσα συμβαίνουν γύρω του. «Ο κόσμος πρώτα ζητεί να μάθει τις προσφορές και στη συνέχεια αν υπάρχουν άτοκες δόσεις και αν γίνεται έκπτωση» σημειώνει ο κ. Γκίνης, τονίζοντας ότι τα κριτήρια της επιλογής καθορίζονται με βασικό γνώμονα την τιμή. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο το ότι οι κρουαζιέρες δείχνουν να έχουν ζήτηση, αφού για μια τριήμερη κρουαζιέρα στην Κωνσταντινούπολη το κόστος κατ΄ άτομο είναι 200 ευρώ.