ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Προς την επίτευξη συμφωνίας για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας έτειναν χθες το βράδυ, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο αβέβαιο παρέμενε αν η συμφωνία θα ολοκληρωθεί ως την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τούτο διότι η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζητεί τη δημιουργία πρόσθετων εργαλείων και μηχανισμών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια συνεχίζονταν ως αργά χθες το βράδυ ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί από τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ που θα συγκληθεί εκτάκτως αύριο στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Τη σύγκληση της δεύτερης στην κοινοτική ιστορία συνόδου κορυφής της ζώνης του ευρώ ζήτησε χθες από το Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί από κοινού με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και προεδρεύοντα το τρέχον εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο . Την ευθύνη για τη σύγκληση της συνόδου των χωρών του ευρώ την έχει ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές διευθετούσε ως χθες το βράδυ τις τελευταίες λεπτομέρειες ούτως ώστε να είναι βέβαιος ότι- αν τελικώς τη συγκαλέσει- θα στεφθεί από επιτυχία, δηλαδή θα καταλήξει στην υιοθέτηση ενός πλαισίου συνδρομής προς την Ελλάδα ικανού να καθησυχάσει όλες τις ανησυχίες των αγορών.

Κύκλοι της Επιτροπής ανέφεραν χθες ότι έχει πλέον επιτευχθεί συμφωνία επί όλων των «τεχνικών θεμάτων», όπως τα χαρακτηριστικά των δανείων προς την Ελλάδα (επιτόκια, χρονικά περιθώρια, όροι εκταμίευσης κτλ.), καθώς και οι όροι υλοποίησής τους, οι οποίοι μάλλον θα είναι προδιαγραφών ΔΝΤ, δηλαδή σταδιακές εκταμιεύσεις με «αντιπαροχή» τη σταδιακή υιοθέτηση των συμπεφωνημένων μέτρων.

Ως προς το ενδεχόμενο ενισχυμένης συμμετοχής (δηλαδή και χρηματοδοτικής) του ΔΝΤ στο σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα, κύκλοι της Επιτροπής ανέφεραν ότι, αν χρησιμοποιηθεί όλο το φάσμα των «εργαλείων» που σήμερα το ΔΝΤ διαθέτει, θα μπορούσε η χρηματοδοτική συνεισφορά του να είναι σχεδόν ισόποση με την κοινοτική. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή ενδέχεται το ΔΝΤ να διεκδικήσει αυξημένο ρόλο στην επιτήρηση και στον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που ασφαλώς θα ενοχλούσε τους ιθύνοντες των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης κκ. Μπαρόζο και ΖανΚλοντ Τρισέ, οι οποίοι, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σαρκοζί (για εσωτερικούς λόγους), δεν θα ήθελαν να δουν τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν να μπλέκεται στα πόδια τους με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, αν τελικώς επιτευχθεί συμφωνία στο Εurogroup, η Ελλάδα θα έχει κάθε λόγο να δηλώνει ευχαριστημένη. Και αυτό διότι επί της ουσίας η ΕΕ θα έχει ικανοποιήσει το αίτημα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου «να δοθεί στην Ελλάδα ένα γεμάτο πιστόλι, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρησιμοποιηθεί». Το «γεμάτο πιστόλι» εν προκειμένω θα είναι η διαβεβαίωση της ΕΕ ότι εφεξής, αν η Ελλάδα βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της, δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών, αφού έχει στη διάθεσή της ποσά ικανά να καθησυχάσουν τις όποιες ανησυχίες των αγορών. Με τη διαβεβαίωση αυτή τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα πρέπει να αποκλιμακωθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και η Ελλάδα θα έχει σταδιακώς τη δυνατότητα να δανείζεται με όρους και προϋποθέσεις τουλάχιστον ανάλογους προς αυτούς της Ιρλανδίας.