Ως και 100 εκατ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να εξοικονομήσει το Δημόσιο από τον εξορθολογισμό των δομών του ΕΣΠΑ. Το ποσό αυτό δεν έχει υπολογιστεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και αφορά περικοπές επιδομάτων των εργαζομένων που απασχολούνται στις ειδικές υπηρεσίες διαχείρισης και στους ενδιάμεσους φορείς.
Και δεν είναι λίγοι.
Για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ στήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ ένας πραγματικός λαβύρινθος με 121 υπηρεσίες και 3.763(!) εργαζομένους. Ως μέτρο σύγκρισης, να αναφερθεί ότι το ΕΣΠΑ είναι ισοδύναμο με το 38% του Γ΄ ΚΠΣ, για την υλοποίηση του οποίου δημιουργήθηκαν 33 υπηρεσίες και στελεχώθηκαν με 1.192 εργαζομένους. Δηλαδή για να υλοποιηθούν έργα που αντιστοιχούν στο 1/3 του Γ΄ ΚΠΣ, τα οποία παρέλαβε «παγωμένα» το ΠαΣοΚ, χρειάστηκαν 2.571 υπάλληλοι επιπλέον, οι οποίοι λάμβαναν επιδόματα ως και 3.000 ευρώ διπλασιάζοντας τον μισθό τους. Με απορροφητικότητα που κυμαίνεται στο 3% στην ουσία το ΕΣΠΑ αντί να χρηματοδοτεί έργα χρηματοδοτούσε «χρυσά» επιδόματα και μια στρατιά συμβασιούχων.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρώην υπουργείο Οικονομίας, όπου ως το 2004 για το Γ΄ ΚΠΣ εργάζονταν 40 άτομα. Επί ΝΔ έγιναν προϊστάμενοι, τμηματάρχες και διευθυντές και δημιούργησαν 12 διαφορετικούς φορείς, απασχολώντας 250 άτομα για το ΕΣΠΑ. Την ίδια περίοδο (2004-2009) και ενώ είχαν ολοκληρωθεί τα ολυμπιακά έργα, οι διαχειριστικές αρχές για το ΕΣΠΑ των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης τριπλασίασαν το προσωπικό τους. Αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται και στις Περιφέρειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ως το 2004 είχε 31 υπαλλήλους για το ΕΣΠΑ και τώρα διαθέτει 60 άτομα, ενώ η ροή χρημάτων από τα υπουργεία μειώθηκε. Αν στα στοιχεία αυτά προστεθεί το γεγονός ότι τέσσερις δομές δεν πρόλαβαν να φτιαχτούν (πρόκειται για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφέρειας, τη Δήμος ΑΕ, τη Νομαρχία ΑΕ και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας) τότε το σύνολο των απασχολουμένων για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ θα ξεπερνούσε τα 4.000 άτομα.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, που δείχνουν με ποιους τρόπους διογκώθηκε το έλλειμμα τα προηγούμενα χρόνια, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Κοζάνης κ. Π. Κουκουλόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. «Με τον εξορθολογισμό των δομών αυτών μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα που θα αντιστάθμιζαν τις περικοπές στον 14ο μισθό για χιλιάδες χαμηλόμισθους» επισήμανε ο κ. Κουκουλόπουλος. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα μείωσης αυτού του γραφειοκρατικού τέρατος και πάλι όμως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου να ενοποιηθούν κωδικοί και αρμοδιότητες