Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια τιτιβίζουν και ο ήλιος λάμπει. Εχει κανείς όρεξη για δουλειά; Οχι, βέβαια. Συν τούτοις προκαλεί αναστάτωση το ημερολόγιο με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Πέφτει την καλύτερη ημέρα. Αργία την Πέμπτη, κοπάνα την Παρασκευή, θάλασσα το Σαββατοκύριακο, και τη Δευτέρα ολίγη καθυστέρηση στην προσέλευση (κίνηση, βρε αδερφέ). Τι να πούμε, ότι είναι αδύναμος ο Ελληνας που παρασύρεται ή μήπως ότι δεν μπαίνει τόσο θεαματικά το έαρ στις οργανωμένες χώρες, όπως ας πούμε στη Γερμανία; Οπως και να ΄χει το πράγμα, η «γέφυρα» στις αργίες είναι μια παράδοση τόσο ισχυρή όσο και ο στροβιλισμός του πασχαλινού οβελία. Ο υπουργός Εσωτερικών θα καταργήσει τις πατροπαράδοτες συνήθειες, τα κεκτημένα του δημόσιου τομέα. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης το αποτόλμησε.
Εβγαλε εγκύκλιο που απαγορεύει την ερχόμενη κοπάνα.
Την Παρασκευή οι πρώτοι που καλούνται να δουλέψουν, και μάλιστα να αποδώσουν με το 100% της ενέργειάς τους, είναι οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.
Θα πρέπει να αλωνίσουν τις υπηρεσίες, να κάνουν προσκλητήριο ονομάτων, να σημειώσουν τα κακά παιδιά και να αποδώσουν διαγωγή κοσμία σε όποιον προτίμησε την εξοχή από τη δουλειά. Οι ελεγκτές καλούνται σε πρώτη φάση να διαπιστώνουν αν λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες γιατί το σύνηθες ήταν, όπως επισημάνθηκε στον κ. Ραγκούση, να βάζουν λουκέτο σε κάποια γραφεία. Το γενικό κλείσιμο δίδει μια αίσθηση δικαίου: να μην επωφελούνται από την επέκταση αργίας μόνο οι τολμηροί ή όσοι τα έχουν καλά με τον προϊστάμενο. Κλείνοντας εντελώς κάποια υπηρεσία δεν γίνονται αδικίες, ξεκουράζονται όλοι. Επιπλέον αποφεύγεται ο σαματάς της εκ περιτροπής κοπάνας. Ηταν σημείο προστριβών να σημειώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ποιος έφυγε την Καθαρά Δευτέρα και ποιος επέστρεψε στης Παναγιάς τα Εννιάμερα. Το ερώτημα είναι αν επαρκούν οι ελεγκτές ή μήπως πρέπει να ευρεθεί ένα σύστημα με πρότυπο από την Ανατολική Γερμανία (να κατασκοπεύει καθείς τον διπλανό του).
Εκτός από τον κ. Ραγκούση διακατέχεται από τον ίδιο δημοσιοϋπαλληλικό σαδισμό και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Απαιτεί να πάνε την Παρασκευή στα σχολεία όλοι οι καθηγητέςάκουσον, άκουσον. Και επειδή φοβάται πως θα την παρακούσουν, έσφιξε λίγο ακόμη τα λουριά. Οι σχολικές γιορτές είθισται να γίνονται αχάραγα. Εφέτος δόθηκε εντολή να απαγγείλουν τα ποιήματα με την μπουκιά στο στόμα, μετά τις 2 το μεσημέρι. Ετσι θα ανακόψει το εκδρομικό κύμα που θα ξεκινούσε από την Τετάρτη. Εν ολίγοις, όσοι χρειαστεί να συναλλαγούν με τις δημόσιες υπηρεσίες, μπορούν να ελπίζουν ότι θα βρουν κάποιον στο πόστο του, αν όχι όλους, πάντως κάμποσους που αναμένεται να συνετιστούν.
Ας έλθουμε στη θέση ενός δημοσίου υπαλλήλου, που έχει βγάλει τα εισιτήρια για την εκδρομή, έχει κανονίσει τα πάντα με την παρέα του. Για να γλιτώσει τις πειθαρχικές και οικονομικές κυρώσεις, με τις οποίες απειλεί ο κ. Ραγκούσης, θα πρέπει να αποδείξει ότι έφυγε από τη δουλειά για να παντρευτεί, για να δικαστεί, για να δώσει αίμα. Υπάρχει πάντοτε η λύση που λέγεται «χαρτί γιατρού». Είναι όμως τόσο εκφοβιστική η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών; Οχι, βέβαια. Οι κοπανατζήδες ενδέχεται να λάβουν ένα σημείωμα σε φάκελο, τη λεγόμενη «έγγραφη επίπληξη». Θα τους πιάσει πίκρα, ίσως σφιχτεί η καρδιά τους για λίγα λεπτά, όμως δεν προβλέπεται κάτι πολύ χειρότερο. Το πολύ πολύ να κοπεί και το ημερομίσθιο αν κάποιος προϊστάμενος και όλη η ιεραρχία από πάνω τους ασχοληθούν με την υπόθεση (τούτο όμως προϋποθέτει ότι οι προϊστάμενοι και όλη η ιεραρχία από πάνω τους είναι συνεπείς στα ωράρια και στα καθήκοντά τους).
Να χλευάσουμε λοιπόν για την εγκύκλιο της κοπάνας; Μπορεί να το κάνει όποιος θέλει για πάντα ένα κράτος του χαβαλέ. Αν είναι να μπει μια τάξη, τούτο θα γίνει και μέσα από συμβολισμούς.