Μειωμένες κατά 5-10% εμφανίζονται οι προκρατήσεις για την θερινή περίοδο στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στο Reuters, με τη δημοσιονομική κρίση και τους φόβους για κοινωνικές αναταραχές λόγω των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης να επηρεάζουν τον κλάδο.
Ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας και η πορεία του κλάδου θεωρείται κρίσιμη για να μπορέσει η οικονομία να βγει από την κρίση.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μικρή πτώση της τάξης του 5-10% στις προκρατήσεις σε ετήσια βάση, κυρίως από την Αγγλία και την Γερμανία», είπε ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, επικεφαλής της ΠΟΞ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Reuters.
«Η συνολική εικόνα για το 2010 είναι ότι θα είναι μια χρονιά στα επίπεδα του 2009, με μια μικρή αύξηση στις αφίξεις και μια μικρή πτώση στα έσοδα». Σταδιακά η εκτίμησή μας είναι ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται».
Το 2009, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 10% στα 10,4 δισ. ευρώ, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, της ενίσχυσης του ευρώ, του ανταγωνισμού από φθηνότερους γειτονικούς προορισμούς και των φαινομένων κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 8% περίπου πέρυσι με τα ξενοδοχεία να υπολογίζουν κυρίως στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, μειώνοντας τις τιμές τους.
Η Βρετανία και η Γερμανία αποτελούν τις βασικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας, αντιστοιχώντας στο ένα τρίτο των 15 εκατ. επισκεπτών φέτος. Από αυτές τις χώρες προέρχονται επίσης οι περισσότερες προκρατήσεις, που αποτελούν σημαντική ένδειξη για το πώς θα κινηθούν τα έσοδα της θερινής περιόδου.
Η Ελλάδα, αντιμέτωπη με δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της, δέχεται πιέσεις από τις αγορές να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων λιτότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ελλήνων στηρίζουν τα μέτρα και οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν μέχρι στιγμής υποτονικές.
Ωστόσο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια έχουν επηρεάσει τις επιχειρήσεις, ενώ νωπά είναι ακόμα τα επεισόδια του 2008 που παρέλυσαν την Αθήνα.
«Αυτό που δημιουργεί πτώση είναι η αβεβαιότητα για κοινωνικές αναταραχές», είπε ο κ. Ανδρεάδης.
«Αυτό είναι πιθανώς το πρόβλημα και όχι η αρνητική ειδησεογραφία για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας» πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τα καλά νέα ίσως έρθουν από την αναμενόμενη αύξηση τουριστών από Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια – που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο.
«Θα δούμε διψήφια αύξηση στις αφίξεις από τις βαλκανικές χώρες και τις ανατολικές χώρες, Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία», εκτίμησε ο κ. Ανδρέαδης.
Επίσης πρόσθεσε πως «θα αποτελέσει στοίχημα αν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τον εσωτερικό τουρισμό που αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού μας» ενώ προέβλεψε ότι «σίγουρα θα πέσει η δαπάνη κατά κεφαλήν».