Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί ούτε έξι μήνες από τότε που το ΠαΣοΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και τα φαινόμενα εσωστρέφειας που παρατηρούνται ήδη στο εσωτερικό της είναι τόσα πολλά, ωσάν να βρίσκεται στην εξουσία έξι χρόνια!
Ακόμη και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου υποτίθεται ότι πραγματοποιείται μια οργανωμένη συζήτηση, υπουργοί καρφώνουν δημοσίως υπουργούς, ενώ στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ τους, με τα πυρά να στρέφονται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και εναντίον του Πρωθυπουργού!
Γεγονός είναι πως το κυβερνών κόμμα έχει μακρά παράδοση στα «συντροφικά μαχαιρώματα». Εκείνο άλλωστε είναι που καθιέρωσε τον όρο αυτόν στο πολιτικό λεξιλόγιο. Αλλά αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο είναι άνω ποταμών. Η κυβέρνηση δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της στην Ευρώπη για να σταθεροποιήσει την οικονομία και ταυτόχρονα προσπαθεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα με δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα τα οποία όλοι δηλώνουν επισήμως ότι στηρίζουν. Κανείς όμως δεν στηρίζει κανέναν. Εκτός του κυβερνητικού εκπροσώπου, ουδείς άλλος προθυμοποιείται να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές. Αντιθέτως ο υπουργός Οικονομικών βάλλεται επειδή αλλάζει διαρκώς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και η υπουργός Οικονομίας επειδή δείχνει να μη συμφωνεί με τους χειρισμούς του. Η υπουργός Υγείας κατηγορείται ότι δεν προχωρεί με αποφασιστικότητα στο νοικοκύρεμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η υπουργός Περιβάλλοντος επειδή δεν έχει ακόμη κατανοήσει πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επειδή δεν έχει ακόμη εμπεδώσει αισθήματα ασφάλειας στους πολίτες.
Είναι μερικές φορές που το ΠαΣοΚ θυμίζει το ΠαΣοΚ τού 2003. Τότε που όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση οδεύει σε μια εκλογική ήττα, με τους υπουργούς της αντί να φροντίσουν να διορθώσουν τα λάθη τους, να βγάζουν τα μάτια στους στα κανάλια.
Το ερώτημα είναι πώς διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση ο Πρωθυπουργός. Εχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα ανεχθεί ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, αλλά ούτε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη θεώρησε σκόπιμο να κρατήσει τα γκέμια και να τραβήξει το χαλινάρι.
Πιθανότατα θεωρεί ότι δεν είναι τώρα καιρός για ανασχηματισμούς και πειθαρχικά μέτρα. Και ίσως να έχει δίκιο.
Και το χαλινάρι θέλει την τέχνη του. Μερικές φορές πρέπει να το αφήνεις λίγο λάσκα. Αλλά μόνο για λίγο. Αν σου φύγει για πολύ, τότε τα αποτελέσματα είναι γνωστά, είτε οδηγείς άμαξα είτε οδηγείς κυβέρνηση!